Timmermans wordt eerste vice-president van de Europese Commissie

Frans Timmermans (PvdA) wordt de eerste vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie. Dat heeft Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker zojuist bekendgemaakt op een persconferentie.

Frans Timmermans, nu nog minister van Buitenlandse Zaken.
Frans Timmermans, nu nog minister van Buitenlandse Zaken. ANP / Martijn Beekman

Frans Timmermans (PvdA) wordt de de komende vijf jaar eerste vice-president van de nieuwe Europese Commissie en verantwoordelijk voor regulering. Dat heeft Commissie-president Jean-Claude Juncker zojuist bekendgemaakt tijdens de presentatie van zijn nieuwe team in Brussel.

Onze correspondent Stéphane Alonso op Twitter:

Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso #Juncker: ,,#Timmermans zal mijn rechterhand zijn, méér dan iemand met wie hij samenwerkt. Hij zal ook mijn plaatsvervanger zijn”
Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso #Timmermans wordt verder verantwoordelijk voor better regulation, interinstitutionele relaties, rule of law en charter of fundamental righs

De post van vice-president werd al eerder in verband gebracht met Timmermans. Daarvóór werd zijn naam genoemd als nieuwe buitenlandcoördinator, maar dat werd uiteindelijk de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. Rutte gaf al aan te rekenen op een “stevig” takenpakket voor Timmermans en later bleek dat een baan als eurocommissaris de minister van Buitenlandse Zaken echt niet meer kon ontgaan.

Alonso:

“Nederland ging aanvankelijk voor een zware economische post, en een economische post is dit niet. Maar Timmermans heeft wel echt een zware post gekregen, een hele belangrijke positie in Brussel. Hij wordt de plaatsvervanger van Juncker.”

En de rest van de Commissie?

Juncker introduceert een extra bestuurslaag. Er komen zes vice-presidenten, die elk verantwoordelijkheid dragen voor een bepaald project. Zij krijgen veel macht, zegt Alonso:

“Als eurocommissarissen een bepaald onderwerp willen agenderen, moeten ze dat via de vicepresident doen. Die kan, als hij het zelf niet belangrijk vindt, ook nee tegen zeggen een project. Formeel wordt dat geen veto genoemd, maar daar komt het natuurlijk wel op neer.

“Dat betekent dat de nieuwe begrotingstsaar, Français Pierre Moscovici (de opvolger van Olli Rehn) ook via de vice-president zaken moet agenderen. Die functie is daarmee wat minder groot gemaakt.”

Daarnaast krijgen de vice-presidenten toegang tot alle directoraten-generaal (zogenoemde DG’s). Dat betekent dat zij alle ambtenaren tot hun beschikking hebben. Voorheen was dat alleen voorbestemd aan de voorzitter van de Commissie.

“En dat is belangrijk, want daardoor kan een vice-president die een bepaalde zaak belangrijk vindt en dit wil agenderen, dat ook daadwerkelijk dóen. Timmermans wordt verantwoordelijk voor regulering, een grote taak. Hij heeft daar nu ook de middelen voor tot zijn beschikking.”

Dit worden de vice-presidenten (ook wel ‘het kernkabinet’)

  • Kristalina Georgieva uit Bulgarije, nu eurocommissaris voor Humanitaire Hulp, wordt verantwoordelijk voor begrotingszaken.
  • Alenka Bratusek uit Slovenië, nu waarnemend premier, wordt verantwoordelijk voor energie.
  • Jyrki Katainen uit Finland, nu eurocommissaris op de belangrijke post Economische en Monetaire Zaken, houdt die post. Ze wordt verantwoordelijk voor groei, investeringen en banen.
  • Valdis Dombrovskis uit Letland, europarlementariër en tot vorig jaar premier, wordt verantwoordelijk voor de euro en sociale dialoog.
  • Andrus Ansip uit Estland wordt verantwoordelijk voor de digitale markt. Hij was tot maart premier, daarna Eurloparlementariër.
Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso Verder wordt junckers kernkabinet een sterk oost-europese aangelegenheid, met Georgieva, Bratusek, Ansip en Dombrovskis als vice-presidenten

De Commissie van Juncker ziet er als volgt uit:

De Europese Commissie zoals Juncker haar heeft geformuleerd.

Er werd reikhalzend uitgekeken naar het moment dat Juncker, door het Europarlement voorgedragen als Commissie-voorzitter (opvolger van Barosso), zijn team zou presenteren. Er waren geruchten, maar er was ook veel geheimzinnigheid. Zeker was in elk geval dat de nieuwe Commissie er een zou worden van zwaargewichten: Juncker wist, mede door zijn netwerk, grote namen aan zich te binden.

Nederland krijgt een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Als de nieuwe Commissie van Juncker door het Europees Parlement is goedgekeurd, kan ze op 1 november aantreden. Nederland krijgt dan een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Als mogelijke opvolger van Timmermans wordt Bert Koenders genoemd.

Lees ook ‘Timmermans gaat naar Brussel. Waarom hij, en wat hebben wij eraan?’