Ontvoerd in Estland of gearresteerd in Rusland?

Is hij een Estse spion die op Russisch grondgebied inlichtingen verzamelde? Of een veiligheidsfunctionaris die in Estland met geweld door de Russische geheime dienst werd ontvoerd?

Zeker is dat Eston Kokhver op 5 september verdween en dat de Estse consul in Rusland gisteren voor het eerst contact met hem had in een gevangenis in Moskou. Volgens de Estse autoriteiten was Kokhver in de grensstreek bezig met een onderzoek naar smokkel en andere grensoverschrijdende criminaliteit. Volgens de Russen werd hij op Russisch grondgebied gearresteerd met een geladen pistool op zak, 5.000 euro en apparatuur voor geluidsopnames.

Het incident toont de gespannen verhouding tussen Rusland en de Baltische staten, die sinds de oorlog in Oekraïne bang zijn dat president Poetin onrust zaait onder hun Russisch-talige minderheden.

Litouwen heeft zijn grensbewaking versterkt en noemde het incident „een arrogante provocatie”. Het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich „diep bezorgd” en bood aan te bemiddelen.