Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

SP tegen deelname aan coalitie tegen IS

SP-Kamerlid Harry van Bommel (midden) tijdens de anti-IS-demonstratie op de Dam afgelopen weekend. De SP zei vandaag echter tegen deelname aan de internationale coalitie tegen IS te zijn. Foto ANP / Martijn Beekman

De SP is tegen Nederlandse deelname aan de westerse coalitie die ten strijde moet gaan trekken tegen de terreurorganisatie IS, meldt persbureau Novum. SP-Kamerlid Harry van Bommel denkt dat het westerse optreden de situatie in Irak alleen maar erger zal maken.

De Kamer debatteert vanavond met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de aanpak van IS. Nederland lijkt bereid een bijdrage te leveren aan militaire actie tegen de terreurorganisatie.

Van Bommel zei tijdens een Kamerdebat over de opkomst van IS (Islamitische Staat) echter:

“De SP is zeer bevreesd dat de militaire campagne tegen IS zal bijdragen aan nog meer geweld.”

Hetzelfde geldt voor wapenleveranties aan de Koerdische strijdkrachten en sjiitische milities.

“Er zijn al te veel wapens in Syrië en Irak.”

SP houdt er afwijkende standpunten op na in Tweede Kamer

Volgens Van Bommel is westers militair optreden zinloos zolang er geen oplossing komt voor de etnische spanningen in Irak. Ook denkt Van Bommel dat de dreiging van aanslagen door IS in Europa of Amerika groter wordt door de westerse bemoeienis, in plaats van kleiner.

De SP is wel voor gerichte militaire acties die erop zijn gericht om groepen mensen te ontzetten die rechtstreeks met genocide worden bedreigd.

NRC-politiekverslaggevers Mark Kranenburg en Thijs Niemantsverdriet schreven (€) vandaag al in de krant dat binnen het debat over IS opeens sterk opvalt dat SP er nogal andere opvattingen op nahoudt dan de meeste andere partijen in de Tweede Kamer:

“De gewelddadige zomer van 2014 heeft de geopolitiek in één klap bovenaan de Haagse agenda geplaatst. En ineens valt dan op dat de SP, de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, nogal afwijkende opvattingen heeft op dit gebied. Zoals bij de aanpak van islamitische terreur in het Midden-Oosten. Maar ook over de strijd in Oost-Oekraïne: in tegenstelling tot de meeste partijen vindt de SP dat Europa en de VS meer begrip moeten hebben voor de territoriale angsten van Rusland.”

De SP is overigens altijd kritisch geweest met betrekking tot buitenlandse militaire avonturen. Weliswaar vindt de partij sinds 2006 niet meer dat Nederland uit de NAVO moet stappen, maar vrijwel alle vredesmissies waar Nederland sinds die tijd aan deelnam konden in het parlement rekenen op een ‘nee’ van de SP.

Tweede Kamer wil ook financiële aanpak IS

Naast militair optreden tegen IS moeten er maatregelen komen om de geldbronnen van de terreurorganisatie af te knijpen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dat bleek vanavond tijdens het debat. VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei:

“Iedereen die levert aan IS, direct en indirect, moet op een sanctielijst worden geplaatst.”

Ook PvdA’er Michiel Servaes wil de toevoerroutes afsnijden. Hij wil onder meer voorkomen dat Europese oliemaatschappijen IS-olie verhandelen.

Nederland is in gesprek over een bijdrage aan de strijd tegen (IS). Nederland maakt nu nog geen deel uit van de door de VS geleide internationale coalitie waarvoor eerder Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Turkije en het Verenigd Koninkrijk zijn benaderd.

Over de exacte invulling van de plannen van de coalitie is nog niks bekend. Veel hangt af van wat de Amerikaanse president Barack Obama vannacht (Nederlandse tijd) zal verkondigen als hij de strategie tegen IS ontvouwt in een tv-toespraak.

Nederland heeft al duizend kogelwerende vesten en duizend helmen geleverd aan Koerdische strijders in Irak. Daarnaast zal Nederland ook bijdragen aan het transport van wapens en munitie aan de Koerden. Wapenleveranties zijn vooralsnog niet aan de orde, omdat Nederland geen wapens heeft die “aan de Koerdische vraag voldoen”.