Sopraan vol vlammende passie en een hartverscheurende gevoeligheid

Magda Olivero (1910-2014)

Sopraan Magda Olivero zong tot op hoge leeftijd fenomenaal.

Magda Olivero in haar sterrol als Adriana Lecouvreur in de Scala in Milaan. Foto AP

Magda Olivero, de Italiaanse sopraan die in een carrière van bijna vijftig jaar uitgroeide tot een van de grootste vertolksters van het realistische ‘verismo’ operarepertoire, is maandag in Milaan overleden, 104 jaar oud. Ze was beroemd om haar Puccini-vertolkingen en legendarisch in de titelrol van Adriana Lecouvreur. Volgens de componist van die opera, Francesco Cilea, maakte ze er veel meer van dan hij op papier had gezet.

Olivero zong die rol ook in het Amsterdamse Concertgebouw, waar ze tussen 1962 en 1973 optrad in de Matinee op de Vrije Zaterdag en werd bedolven onder de ovationele bijval van publiek en critici. Haar sterk suggestieve zangkunst en de intelligentie van haar interpretaties werden „schrikbarend hevig” genoemd en „verzengend”. Ze zong met „vlammende passie” en „zuiverheid van sentiment”. Olivero toonde een „hartverscheurende gevoeligheid waartoe niemand zich meer durft te bekennen”. In 2000 was ze terug in het Concertgebouw als coach van de Brits-Roemeense sopraan Nelly Miricioiu. Het Matineepubliek barstte opnieuw uit in ovaties.

Haar carrière was curieus. Op de lagere school kreeg ze een onvoldoende voor zingen omdat haar stem te luid was. In 1932 maakte ze haar debuut, ze zong ook in de Scala. In 1941 trouwde ze en stopte met zingen om zich aan haar man te wijden. Tien jaar later zong ze weer op dringend verzoek van Cilea. In 1975 maakte ze als 65-jarige haar debuut in de New Yorkse Metropolitan Opera in Puccini’s Tosca. Haar laatste optreden was in 1981 in La voix humaine van de Franse componist Francis Poulenc.

Olivero zong in 85 opera’s, van Mozart tot Malipiero, altijd de hoofdrol. Opnamen van haar bestaan nauwelijks, platenmaatschappijen hadden alleen belangstelling voor de rivaliserende diva’s Maria Callas en Renata Tebaldi.

In 1993 was de 83-jarige Olivero terug in ons land als jurylid van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, waar ze ook een masterclass gaf. Ze had net een opname gemaakt van Adriana Lecouvreur met pianobegeleiding. „Heerlijk om voor het eerst na mijn afscheid weer te zingen. Critici die de band beluisterden vonden mij op dit moment nog steeds de beste vertolker van Adriana! Hoe ik dit nog kon is een mysterie.”

    • Kasper Jansen