Familie De Slegte speelde cruciale rol in faillissement Polare

ROTTERDAM - De winkel van Polare op het Lijnbaanplein is gesloten. Boekenketen Polare is met twee nieuwe investeerders in gesprek om de winkels te heropenen. Alle 20 Nederlandse winkels van het bedrijf, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten dinsdag ,,tijdelijk'' hun deuren als gevolg van financiële problemen. Dit is ,,met het oog op een strategische heroriëntatie''. ANP BAS CZERWINSKI Foto ANP

De familie de Slegte, van de vroegere boekhandelsketen De Slegte, speelde een cruciale rol in het faillissement van Polare begin dit jaar. Een vastgoeddeal tussen de familie en Polare, die in januari op een haar na rond was, had Polare van voldoende kapitaal kunnen voorzien om zijn rekening bij distributeur CB te betalen. De familie trok zich echter terug toen bekend werd dat Polare in nood was.

De familie De Slegte is eigenaar van het pand aan de Amsterdamse Kalverstraat waar Polare, en daarvoor De Slegte, gevestigd was. Paul Dumas, mede-eigenaar en directeur van Polare, wilde van het huurcontract af omdat de winkel vorig jaar was samengevoegd met die aan het Koningsplein, het huidige Scheltema.

Op 13 januari kreeg hij bericht dat de Britse confectieketen Topshop het pand aan de Kalverstraat wilde betrekken. Dit zou Polare 1,8 miljoen euro aan zogeheten sleutelgeld opleveren. Sleutelgeld is het bedrag dat een nieuwe huurder of verhuurder betaalt als de zittende huurder bereid is te vertrekken. De volgende dag zou de deal gesloten worden. Het bedrag was hard nodig omdat Polare weer een dag later, op 15 januari, een rekening van 2,4 miljoen euro aan CB betaald moest hebben.

CB is diezelfde 13 januari gestopt met boeken leveren aan Polare, omdat voor het distributiebedrijf en de grote uitgeefconcerns vaststaat dat Polare niet zal betalen. Het bericht van de leveringsstop haalt de kranten, waardoor ook de adviseurs van de familie op de hoogte zijn van de problemen.

Voor de familie De Slegte zou een faillissement van Polare goed uitkomen: dan zou ze de deal over het sleutelgeld niet hoeven sluiten. Op 14 januari, als het akkoord er moet komen, zetten de adviseurs een welbewuste vertragingstactiek in, aldus Dumas. De deal komt niet rond, Polare kan niet betalen en gaat ten onder.

    • Hanneke Chin-A-Fo & Toef Jaeger