Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Premier Rutte: Tweede Kamer krijgt de Prinsjesdagstukken niet

Het koffertje met de miljoenennota.
Het koffertje met de miljoenennota. Foto ANP / Bas Czerwinski

Premier Rutte (VVD) blijft weigeren om de Prinsjesdagstukken naar de Tweede Kamer te sturen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Rutte zegt daarin dat het “al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen”. Woensdag lekten via RTL Nieuws de begrotingsafspraken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP uit, net als de koopkrachtplaatjes.

Kabinet wijkt niet af van eerdere afspraken

Daarop eiste een woedende SP samen met de oppositiepartijen die niet bij het begrotingsoverleg zijn betrokken dat Rutte de stukken per omgaande naar de Kamer stuurt. Ronald van Raak (SP) sprak van “minachting van het parlement”.

Het kabinet ziet geen aanleiding om af te wijken van eerder gemaakte afspraken. Daarnaast schrijft de grondwet voor dat de stukken op Prinsjesdag bij de Tweede Kamer worden ingediend, aldus de premier. (Novum)