Wolken vanuit het heelal

Alexander Gerst fotografeert vanuit het International Space Station wolkenformaties.

None
Beeld twitteraccount Alexander Gerst

Astronaut Alexander Gerst houdt volgens zijn profiel op de website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA van schermen, zwemmen en rennen. Maar als je de foto’s bekijkt die de Duitser op zijn persoonlijke Twitterprofiel plaats, lijkt het alsof hij vooral een grote voorliefde heeft voor uit het raam staren.

Gerst bevindt zich sinds mei in het International Space Station voor een missie van zes maanden. De 37-jarige geoloog maakte, op een hoogte tussen de 400 en 410 kilometer, al talrijke foto’s van de aarde. Dat levert prachtige beelden op van bijvoorbeeld zandstormen in de Sahara of vulkaanuitbarstingingen op het Russische schiereiland Kamtsjatka.

De meest indrukwekkende beelden zijn volgens velen echter Gersts foto’s van alledaagse wolken. Dichtopeengepakt of uitgerafeld en melkwit zweven ze boven het aardoppervlak en zorgen voor duizenden kilometers lange schaduwen. Zonlicht zorgt voor het nodige glamoureffect.