Parlementsvoorstel Porosjenko voor speciale status Oost-Oekraïne

Porosjenko deelt onderscheidingen uit aan soldaten in Marioepol, gisteren.
Porosjenko deelt onderscheidingen uit aan soldaten in Marioepol, gisteren. Foto ANP/EPA/Anatoly Maltsev

De Oekraïense president Petro Porosjenko stuurt een voorstel naar het parlement dat het oosten van Oekraïne een speciale status moet geven. Hij benadrukt dat de opstandige regio onderdeel blijft van Oekraïne.

Volgens Porosjenko voorziet het vredesplan dat vorige week met de rebellen werd gesloten in een ‘verenigd, soeverein land binnen de huidige grenzen’, aldus Reuters. Het protocol heeft als doel het herstellen van de Oekraïense soevereiniteit in de gebieden in het oosten, dus ook het deel dat nu wordt gecontroleerd door separatisten.

Rebellen willen onafhankelijkheid

Het voorstel dat Porosjenko bij het parlementen zal indienen, moet een speciale status verlenen aan de regio’s rondom Donetsk en Loegansk, twee steden in het oosten die eerder zelfverklaarde volksrepublieken uitriepen. In een reactie op de uitspraken van Porosjenko hebben de rebellen echter laten weten door te gaan met hun strijd voor onafhankelijkheid.

Porosjenko ziet daarnaast dat Russische militairen die eerder in Oost-Oekraïne actief waren, inmiddels weer op Russische grondgebied zijn.

“70 procent van de Russische troepen is weer aan de andere kant van de grens. Dit versterkt onze hoop dat het vredesinitiatief goede perspectieven biedt.”

Rusland blijft ontkennen dat het soldaten in het oosten van Oekraïne heeft.

Afgelopen vrijdag werd een bestand tussen de strijdende partijen van kracht; sindsdien zijn er een aantal schermutselingen geweest, vooral rondom de havenstad Marioepol. Zowel Rusland als Oekraïne geeft ondanks de incidenten aan dat ze tevreden zijn over het staakt-het-vuren, al is het een ‘moeilijk proces’.

Amnesty: oorlogsmisdaden begaan

Amnesty International zegt gedocumenteerd bewijs te hebben van oorlogsmisdaden, begaan door beide kanten van het Oost-Oekraïense conflict. Zowel separatisten als leden van het Aidar-batiljon hebben volgens de secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie oorlogsmisdaden begaan. Amnesty benadrukte ook eens dat Rusland partij is in het conflict, wat Rusland zelf ontkent. De internationale gemeenschap denkt dat Rusland wapens en militairen heeft geleverd

“Amnesty International noemt het conflict in Oekraïne een internationaal conflict. En Rusland is partij in dat conflict.”

    • Philippus Zandstra