Oppositie woest om lek begroting: maak akkoord direct openbaar

Het koffertje met de miljoenennota. Foto ANP/Bas Czerwinski

De oppositie in de Tweede Kamer is woest over het lekken van delen van het begrotingsakkoord. Partijen die niet betrokken zijn bij de totstandkoming van het akkoord, eisen dat de stukken onmiddellijk openbaar worden gemaakt.

Gisteravond werd via RTL Nieuws duidelijk hoe het koopkrachtplaatje eruit komt te zien. Dit had pas op Prinsjesdag bekend mogen worden gemaakt. Het is niet de eerste keer dat delen van het begrotingsakkoord voor de derde dinsdag van september al naar buiten komen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak hekelt het lekken van delen van het akkoord dat regeringspartijen VVD en PvdA sloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Hij wil nu dat de stukken per direct openbaar worden gemaakt, zodat de ‘echte oppositie’ (de partijen die niet betrokken waren bij het akkoord) kan beoordelen of de uitgelekte informatie klopt:

“Dit is minachting van de oppositie, van het parlement en van onze democratie.”

Diens plan krijgt steun van de PVV, CDA en GroenLinks. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op twitter:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Als Kamerleden begroting lekken, worden ze geschorst.
Als coalitie lekt, is er geen sanctie.
Dus lekt het, regent het, cijfers en plannen
Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt ps: wij (de echte oppositie) krijgen vrijdag pas een beveiligde USB-stick met deze cijfers.

Premier Rutte dient voor 12.00 uur vandaag te reageren op het verzoek van Van Raak.

    • Philippus Zandstra