Londen bezorgd om Schots referendum

De Britse premier en de leider van de oppositiepartij Labour hebben hun wekelijkse debat vandaag afgezegd om naar Schotland te reizen. David Cameron en Ed Miliband willen de Schotten op het hart drukken om in het referendum op 18 september tegen onafhankelijkheid te stemmen. De Schotten mogen dan zeggen of ze onderdeel willen blijven van het Verenigd Koninkrijk of dat zij liever als zelfstandig land verder willen. Lange tijd leek onafhankelijkheid geen optie, maar opiniepeilingen laten de afgelopen dagen een nek-aan-nekrace zien. „Onze boodschap aan het Schotse volk is een duidelijke: we willen dat jullie blijven”, lieten Miliband, Clegg en Cameron weten. „Het Verenigd Koninkrijk is samen beter af.” Ze maken zich zorgen over de peilingen die sinds afgelopen weekend suggereren dat een meerderheid van de Schotten voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk is.

    • Ap