Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Nog meer werknemers van Defensie blootgesteld aan giftige verf’

Nog meer werknemers van defensie dan eerder gedacht zijn blootgesteld aan giftige verf. Dat schrijft de NOS. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) doet momenteel een “groot historisch onderzoek” naar het giftige chroom-6.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD).
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD). Foto ANP / Bart Maat

Nog meer werknemers van Defensie dan eerder gedacht zijn blootgesteld aan giftige verf. Dat schrijft de NOS. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) doet momenteel een “groot historisch onderzoek”.

Medewerkers kregen klachten door het giftige chroom-6. Dat is een stof in de verf en lak waarmee tanks en gevechtsvliegtuigen in een aantal werkplaatsen van Defensie waren voorzien.

ver boven de norm

Het onderzoek van Defensie zou plaatsvinden bij vijf NAVO-werkplaatsen waar bijna tweehonderd werknemers klachten kregen. Uit arbo-rapporten in handen van de NOS blijkt dat medewerkers van zeker tien andere werkplaatsen zijn blootgesteld aan hoge concentraties chroom-6. Bij zeker tien onderdelen van de luchtmacht zouden concentraties zijn gemeten die tweehonderd keer de norm bevatten.

Het gaat om werkzaamheden die Defensiepersoneel in de jaren negentig verrichtte aan Amerikaanse legervoertuigen in verschillende depots. Onderzoek in de periode 1999-2002 heeft volgens de minister uitgewezen dat het onduidelijk is of “de daadwerkelijke blootstelling aan chromaten boven de wettelijke grenswaarde lag”.

Oud-medewerkers hebben last van verschillende vormen van kanker, kortademigheid, uitvallend haar of afbrokkelende nagels en tanden.

klachten van werknemers en nabestaanden

Vorige maand bleek uit berichtgeving van NRC Handelsblad dat zich bij letselschadespecialist Yme Drost de afgelopen weken 61 oud-medewerkers of nabestaanden meldden. Drost stelde Defensie aansprakelijk voor de schade. De Limburgse letselschadeadvocaat overweegt een juridische procedure met verhoren van getuigen en deskundigen.