Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Nederland paste niet in het zaaltje bij gesprek coalitie tegen IS’

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto ANP / Bart Maat

Nederland mocht vorige week op de NAVO-top in Wales wel meepraten over de vorming van een coalitie tegen IS, maar paste niet meer in het zaaltje. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vanavond gezegd in de Tweede Kamer.

De Verenigde Staten overlegden in de marge van de NAVO-top met negen andere landen over de vorming van een coalitie die militair gaat optreden tegen de terreurorganisatie IS in Irak. Nederland zat daar niet bij, waaruit alom werd opgemaakt dat Nederland niet was uitgenodigd. Timmermans constateerde volgens persbureau Novum:

“Dat is een heel eigen leven gaan leiden.”

Het aantal aanwezige landen was beperkt doordat er geen grotere zaal beschikbaar was. Timmermans:

“Landen die erbij zaten hebben zich nergens aan gecommitteerd, en landen die er niet bij zaten hebben zich niet uitgesloten.”

Vanavond debatteert de Kamer over Noord-Irak en Syrië. Bij de meeste partijen is er aanzienlijke animo om bij te dragen aan de militaire bestrijding van terreurbeweging IS. Echter niet bij de SP. Zij verzet zich op voorhand tegen Nederlandse deelname aan het offensief van de Amerikaanse president Barack Obama tegen IS – ook al zijn de details nog niet bekend.

Voor de coalitie werden al Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Turkije en het Verenigd Koninkrijk zijn benaderd.

Kabinet sluit niets uit

Nederland gaat de komende weken meepraten over de planning van militaire actie tegen de terreurorganisatie IS. Dan wordt ook duidelijk wat voor bijdrage Nederland kan leveren. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vanavond in de Tweede Kamer.

Het kabinet sluit niets uit, maar kan nog geen toezeggingen doen omdat nog niet duidelijk is waar behoefte aan bestaat, zei Hennis.

“Hoe het militaire spoor eruitziet wordt de komende weken uitgewerkt. Om te weten wat precies de behoeftestelling is, is het handig om aan tafel te zitten en mee te praten.”

De uitwerking van die plannen gebeurt in het hoofdkwartier van het Amerikaanse Central Command in Florida. Een Nederlands planningsteam gaat daar naartoe. De hoofdlijnen van de strategie worden vannacht ontvouwd door de Amerikaanse president Barack Obama.