Nederland in gesprek met VS over IS - ‘alle opties worden bekeken’

Een Koerdische strijder in Makhmur. Nederland heeft reeds scherfwerende vesten en helmen geleverd, maar wil een grotere bijdrage leveren in de strijd tegen IS. Foto ANP/EPA/Mohamed Messara

Nederland is in gesprek over een bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Hennis-Plasschaert (Defensie) schrijven dit aan de Tweede Kamer. Alle opties worden daarbij opengehouden.

Nederland maakt nu nog geen deel uit van de door de VS geleide internationale coalitie waarvoor eerder Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Turkije en het Verenigd Koninkrijk zijn benaderd. Gesprekken daarover zijn echter nu gaande, aldus de bewindslieden:

Nederland is in gesprek met de Verenigde Staten en andere landen over de plannen van de coalitie. De Verenigde Staten verwelkomen de Nederlandse bereidheid deel uit te maken van de coalitie.

Over de exacte invulling is nog niks bekend. Veel hangt volgens de ministers af van wat president Obama vanmiddag zal verkondigen als hij de strategie tegen IS gaat ontvouwen in een tv-toespraak. Wel is Nederland bereid om alle opties open te houden:

Op basis van de gesprekken met bondgenoten en partners zal het kabinet bezien hoe Nederland een bijdrage kan leveren, waarbij alle opties bekeken zullen worden.

Nederland heeft reeds duizend kogelwerende vesten en duizend helmen geleverd aan Koerdische strijders in Irak. Daarnaast zal Nederland ook bijdragen aan het transport van wapens en munitie aan de Koerden. Wapenleveranties zijn vooralsnog niet aan de orde, omdat Nederland geen wapens heeft die ‘aan de Koerdische vraag voldoen’.

    • Philippus Zandstra