Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Middendorp: VS willen Nederland graag bij coalitie tegen IS

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Foto ANP/Bart Maat

De Verenigde Staten willen graag dat Nederland meedoet aan de internationale coalitie tegen de islamitische terreurgroep IS. Dat heeft commandant der strijdkrachten Tom Middendorp vandaag gezegd.

“De Amerikanen willen ons er graag bij hebben”, zei Middendorp tegen Radio EenVandaag. Volgens hem is het niet zo dat de VS Nederland heeft gepasseerd:

“Ze zijn eerst met de grotere NAVO-landen gaan praten. Maar wij zijn ook in goed gesprek met de Amerikanen.”

‘Ik weet dat wij kunnen leveren’

Middendorp gaat ervan uit dat er een Nederlandse bijdrage komt. “Ik weet wat wij kunnen leveren, en de Amerikanen weten dat ook. En ik weet ook dat we elkaar gemakkelijk kunnen vinden.”

De Tweede Kamer, die graag wil dat Nederland een bijdrage levert aan de strijd tegen IS, spreekt woensdagavond over de kwestie met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. (Novum)