Microsoft wil met de blokjes van Minecraft spelen

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Microsoft wil Mojang AB overnemen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het softwarebedrijf is bereid om twee miljard dollar neer te leggen voor de Zweedse spelontwikkelaar.

Maar wat is Mojang AB? Het bedrijf is verantwoordelijk voor het populaire Minecraft, dat door meer dan 54 miljoen mensen gespeeld wordt over de hele wereld. Het spel kenmerkt zich door de blokkerige, lego-achtige animaties en een eindeloos uitgestrekte wereld:

Hoewel zowel Microsoft als Mojang AB geen commentaar willen geven op de mogelijke overname, stelt The Wall Street Journal dat er deze week al een overeenkomst gesloten kan worden over de verkoop. Met Minecraft zou Microsoft hun Xbox-franchise nieuw leven inblazen, schrijft de krant. Ook al bracht het in november nog de Xbox One uit. Nederland moest tot vorige week vrijdag wachten op het spelsysteem. Microsoft is een ietwat ouderwets merk voor games, maar met Minecraft zou het een hele nieuwe generatie spelers kunnen aanspreken. Tenminste, als het bedrijf daadwerkelijk Mojang AB overneemt natuurlijk. Anders moeten XBox-gamers het voorlopig doen met - duurste game ooit - Destiny.

Apple Watch maakt wearables mainstream

Apple beantwoorde gisteren aan de smartwatchhype. Het is een leuk speeltje geworden, maar volgens Techcrunch is het veel meer. Het horloge van Apple luidt het tijdperk van de wearables eindelijk echt in.

http://youtu.be/ktujsc4ZUTo?list=UUE_M8A5yxnLfW0KghEeajjw

Sravish Sridhar vergelijkt de komst van de Apple Watch zelfs met de komst van de laptop of die van de iPhone. De directeur van mobiele ontwikkelaar Kinvey ziet de wearable als een revolutionair platform waarvoor nieuwe programma’s - op maat gemaakt voor de vreemde interface - geschreven moeten worden. Werk voor een hele nieuwe generatie software-ontwikkelaars dus.

Techcrunch zelf denkt dat de populariteit van Apple bij het publiek ervoor kan zorgen dat, net als bij de komst van de iPhone, iedereen het horloge of een vergelijkbaar apparaat zal willen aanschaffen. Of zoals de techsite schrijft: Apple gaat wearables mainstream maken. Sorry Google.

Maar eerst zullen de pioniers die het kunnen betalen Apple Watch uitproberen. Althans als ze niet gestolen worden.

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Safe bet: Apple Watch (vanaf 349 dollar, inclusief Crown) wordt het meest gestolen horloge van 2015. http://t.co/xyderWAsRx

Radioshack balanceert op randje afgrond

Het noodlijdende Radioshack kreeg vandaag de laatste in een reeks harde klappen te verduren, schrijft Bloomberg. Nadat beleggingsonderneming Wedbush Securities oordeelde dat de aandelen van de elektronicaketen nog maar 0 dollar waard waren, kelderde de koers van het bedrijf dramatisch.

Eerder schatte Wedbush nog dat de aandelen binnen een jaar een dollar waard zouden zijn. De aandelenkoers van Radioshack kelderde het hardst sinds juli 2012, met 23 procent naar 94 cent. De keten worstelt al langer met haar solvabiliteit en aast op een reddingspakket van aandeelhouder Standard General. De vrees is echter dat die hulp, als die komt, te laat is.

Op 11 september presenteert Radioshack de meest recente kwartaalcijfers. Naar verwachting zijn die niet rooskleurig. De toekomst van de winkelketen ligt in de handen van directeur Joe Magnacca die het assortiment en de verkoopformule probeert te vernieuwen. Maar of het hem met vooruitzichten zoals die van Wedbush nog lukt is nog maar de vraag.

    • Hans Klis