‘Israël dwingt migranten uit Eritrea en Soedan op illegale wijze te vertrekken’

Israël heeft 7.000 Eritrese en Soedanese migranten op onwettige wijze gedwongen terug naar huis te gaan, waar ze groot gevaar lopen te worden opgepakt en gemarteld. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport. Volgens HRW heeft Israël de afgelopen acht jaar verschillende maatregelen genomen om migranten het land uit te werken. Het gaat onder meer om onbeperkte detentie, de verwerping van 99.9 procent van de Eritrese en Soedanese asielaanvragen, dubbelzinnigheid over toestemming om te werken, en zeer beperkte toegang tot ziekenzorg. Eerder dit jaar hebben Afrikaanse migranten in Israël massaal geprotesteerd tegen hun behandeling. Israël zegt dat de Afrikanen die sinds 2006 naar Israël komen geen asielzoekers maar economische vluchtelingen zijn. (NRC)