Limburgse kranten definitief naar Vlaamse uitgeverij Concentra

De kranten De Limburger en het Limburgs Dagblad komen definitief in Belgische handen. De Belgische uitgever Concentra heeft een akkoord bereikt met de Britse eigenaar Mecom over de verkoop van de Nederlandse Mediagroep Limburg (MGL), zo meldt de uitgever.

Mecom, dat zelf op het punt staat te worden overgenomen door de Persgroep, meldt dat het circa 40 miljoen euro ontvangt voor de Limburgse uitgeverij. Dat komt neer op 4 tot 4,5 keer het bruto bedrijfsresultaat.

Volgens Concentra, uitgever van het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen, past de Limburgse groep bij de filosofie van het bedrijf. „Ons geloof in gedegen regionale journalistiek is onwrikbaar en plaatst ons op één lijn met MGL”, aldus Marc Vangeel, bestuursvoorzitter van Concentra in een verklaring. „Ons geloof in de papieren krant is groot, op voorwaarde dat zij samen evolueert met de verschillende digitale en mobiele applicaties.”

Concentra wil al langer de kranten in de Nederlandse provincie Limburg overnemen. In december vorig jaar ketste een overname op het laatste moment af. In februari werd wel een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Drie maanden geleden werd bekend dat de provincie Limburg voor 10 miljoen euro garant zou staan voor de overname van MGL. Voor Concentra was die garantstelling een voorwaarde om het bod op de uitgeverij door te zetten. Ook de drukkerij in Heerlen komt in handen van de Belgische uitgever, maar die zal volgens planning in maart volgend jaar worden gesloten. De helft van de oplage zal worden gedrukt bij Concentra in Paal-Beringen; de andere helft bij Janssen/Pers Rotatiedruk in Gennep, onderdeel van Koninklijke Drukkerij Em. De Jong.

De Limburgse kranten worden nog niet opgenomen in het Mediahuis, de joint venture van Concentra en uitgeverij Corelio. Mediahuis is in onderhandeling met investeringsmaatschappij Egeria over een overname van NRC Media. De Belgisch-Nederlandse Persgroep wacht op een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt of het Wegener mag overnemen. Dan komen de Volkskrant, AD, Trouw en Het Parool in een huis met onder meer de Gelderlander, TC/Tubantia, De Stentor en PZC.