Kunst markt

Wat een geldrol van de Santa Cruz eilandengroep in de Grote Oceaan, eerste helft 20ste eeuw. Te koop op de veiling van de collectie-Frum, een Canadese verzamelaar van etnografica uit Oceanië, op 16 september bij Sotheby’s in Parijs. Richtprijs: 5.000-7.000 euro. Online catalogus: sothebys.com

Bijzonderheid De geldrollen dienden als bruidsschat, of als betaling voor de vervaardiging van een huis of een kano. De rollen, vijf wikkels om iedere kern en aan het begin een stuk schildpad, zijn beplakt met veertjes van de kardinaaldwerghoningeter (Myzomela cardinalis), een zangvogel die werd gehouden om op gezette tijden de veertjes van te oogsten.

Goede koop?Michel Thieme, handelaar in tribale kunst te Amsterdam: „Hoe roder de rollen hoe kostbaarder ze zijn. Het moet een enorm werk zijn geweest om de rollen te maken, met een vogelvanger en een rolmaker. Toch zijn ze niet heel zeldzaam. Deze rol is voorzichtig getaxeerd. Het zou me niet verbazen als ze minstens 10.000 euro opbrengt.”