Keukengerei vraag ik voor mijn verjaardag

Noor Moussault (56) werkt als zelfstandig rijangsttherapeut. Ze helpt mensen van hun angsten afkomen zodat ze weer in de auto de weg op durven. Moussault woont in een huurhuis in Amsterdam.

None
Foto Peter de Krom

‘Jarenlang werkte ik als zelfstandig therapeut met vrouwen die waren misbruikt. Zij waren niet echt een rendabele doelgroep, omdat verzekeringen steeds minder uitbetaalden. Daarom moest ik er op den duur iets naast doen om rond te kunnen komen. Ik heb van alles gedaan: van koffie rondbrengen in een bejaardentehuis tot als koerier rondracen op mijn motor. Zes jaar geleden vond ik dat er iets structurelers moest gebeuren en ben ik een opleiding tot rij-instructeur gaan volgen. Vier jaar heb ik naast mijn praktijk autorijles gegeven, maar door de crisis moest het bedrijf waar ik zat bezuinigen en werd ik ontslagen.

„Omdat ik heel graag als zelfstandige verder wilde en ik 25 jaar lang werken met getraumatiseerden genoeg vond, heb ik er vorig jaar voor gekozen beide beroepen te combineren. Nu help ik mensen met rijangst. Dat kan zijn ontstaan na een ongeluk, maar sommigen krijgen het ook tijdens een burn-out. Voor 75 euro per uur ga ik op zoek naar de oorsprong van de angst en geef ik een behandeling. Als alles onder controle is, ga ik met degene de weg op, net zolang totdat de rijangst weg is.

„Met 1.150 tot 1.300 euro netto verdien ik elke maand eigenlijk net te weinig. Nu ben ik pas begonnen en zit ik nooit zonder klanten, maar de permanente stroom moet nog op gang komen. Ik teer zodoende af en toe in op het geld dat ik heb gespaard voor mijn pensioen.”

‘Omdat ik weinig verdien, moet ik veel dingen laten. Kleding, boeken en andere spullen koop ik niet, maar het maakt me ook niet zoveel uit. Ik ben vrij zuinig op wat ik heb en hoef niet in de laatste mode te lopen. Ik heb een televisie waarvan kinderen zich afvragen: is dát een tv? Maar hij werkt prima, dus ik heb geen grotere of betere nodig. Tuurlijk zou het fijn zijn om mijn partner af en toe op iets leuks te trakteren, maar die tijden komen wel weer.

„Ik houd erg van koken, maar dat weet ik gelukkig betaalbaar te houden. Ik woon namelijk om de hoek van een markt. Hierdoor ben ik nooit veel geld kwijt aan boodschappen. Wat betreft keukengerei heb ik al veel bij elkaar gesprokkeld toen ik het financieel wat breder had en wat ik mis, vraag ik gewoon op mijn verjaardag.

„Een andere liefde van me is mijn motor. Eerder had ik hem altijd in een stalling staan, maar dat werd op een gegeven moment te duur. Daarom staat hij nu in de straat. Er is al twee keer een motor van me gestolen, maar gelukkig vonden we mijn huidige terug. Daar had ik toch al gauw zo’n 5.000 tot 6.000 euro voor betaald. Nu staat m’n motor met kettingen vast aan een muur.”

    • Liza Titawano