Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer verdeeld over benoeming Timmermans - kritisch geluid D66

Frans Timmermans (PvdA) bij de H.J. Schoo-lezing.
Frans Timmermans (PvdA) bij de H.J. Schoo-lezing. Foto ANP / Jerry Lampen

De Tweede Kamer is verdeeld over de benoeming van Frans Timmermans (PvdA) als vice-president van de nieuwe Europese Commissie. Dat meldt persbureau Novum. Vooral D66 is kritisch; de VVD en PvdA lieten weten tevreden te zijn.

Vandaag maakte Commissie-president Jean-Claude Juncker de nieuwe post van Timmermans bekend tijdens de presentatie van zijn nieuwe team in Brussel.

D66: Angst voor minder invloed op economisch beleid

Alexander Pechtold, leider van D66, is kritisch over de taak van Timmermans. Pechtold is bang voor een afname van de invloed van Nederland op het economische beleid als minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) geen voorzitter van de Eurogroep mag blijven.

Volgens Pechtold heeft Timmermans nog geen uitgewerkt takenpakket, en is het vice-voorzitterschap in het verleden weinig waard gebleken. Volgens Pechtold had het kabinet een post in de economische hoek beloofd.

“Lange tijd heeft Nederland een groot punt gemaakt van olijfolieflesjes, schoolfruit en bossenverdragen. Dat krijgen wij nu op ons bordje. Dit is niet de supercommissaris zoals het kabinet die voorschotelde aan de Kamer en het Nederlands publiek.”

En ook GroenLinks is niet tevreden

Volgens de NOS noemt GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik het jammer dat Timmermans zich moet bezighouden met het terugdringen van Europese regels.

“Nederland stuurt een linkse minister met een rechtse agenda.”

PvdA: Trots op nieuwe functie Timmermans

PvdA-leider Samsom laat weten trots te zijn op het feit dat Nederland de tweede man van de nieuwe Europese Commissie levert.

“De PvdA wil het verschil maken in Europa, en dat kan met Frans Timmermans op deze plek. Het is de hoogste plek in de Commissie, op die van voorzitter Juncker na.”

VVD noemt timmermans ‘de juiste man’

Premier Rutte noemde Frans Timmermans “de juiste man op de juiste plaats”. Ook Mark Verheijen, Kamerlid voor de VVD, laat weten tevreden te zijn.

“Als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en met een brede portefeuille kan de heer Timmermans de komende jaren zijn stempel drukken op het vernieuwen van Europa. We vertrouwen erop dat hij zich zal inzetten om de beweging van ‘meer Europa’ naar een ‘beter Europa’ te maken.”