Maleisië en Australië trekken eigen plan in MH17-onderzoek

Als de Maleisische minister van Defensie op reis is naar Kiev en Moskou om toegang krijgen tot de rampplek en als de Australische premier zegt dat hij niet kan wachten om weer onderzoekers ter plaatse te hebben, heeft Nederland dan nog wel het voortouw bij het onderzoek naar de ramp met de MH17?

Gisteren sprak de Maleisische minister van Defensie, Hishammuddin Hussein, in Kiev met een vertegenwoordiging van de OVSE en met de Oekraïense vicepresident Volodymyr Groysman. „Tijdens de bespreking stelden Groysman en ik vast dat het zeer belangrijk is dat wij zo veel mogelijk bewijs verzamelen en zo veel mogelijk lichamen bergen voordat de winter invalt”, liet de minister weten.

Zaterdag spraken de Australische premier Tony Abbott and zijn Maleisische collega Najib Razak af dat zij de inspanningen vergroten om de lichaamsresten op de rampplek terug te halen. Voor zijn vertrek zondag zei minister Hishamuddin dat hij niet wist of Nederland en Australië zijn pogingen steunen een Maleisische missie naar het gebied te sturen. „Daar moet ik voor naar Oekraïne om dat te bespreken.’’

Maleisische autoriteiten beweren al tijden dat zij betere verhoudingen hebben met de rebellen in het oosten van Oekraïne en daardoor meer voor elkaar krijgen dan betrokken Europese landen zoals Nederland.

Premier Rutte zei gisteren in de Kamer dat hij met Abbott en Razak had gesproken en dat van een apart initiatief geen sprake was. „Als de veiligheidssituatie het maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen. Ik kan u melden dat de leider van het team, de heer Aalbersberg, morgen opnieuw naar Oekraïne zal gaan.”

De Australische regering liet vanmorgen weten ‘te blijven kijken’ naar de Nederlanders om het onderzoek te leiden. Van terugkeer naar de rampplek kan alleen sprake zijn in goed overleg, aldus Australië.