Zes Vines

In 36 seconden: hoe gaat het met onze economie?

DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien en premier Mark Rutte tijdens het debat over de aanpassing van het regeerakkoord. ANP BART MAAT
DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien en premier Mark Rutte tijdens het debat over de aanpassing van het regeerakkoord. ANP BART MAAT

Hoe gaat het met de Nederlandse economie? Vandaag presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek het rapport ‘De Nederlandse economie 2013’ over de economische ontwikkeling van de afgelopen jaren. Geen tijd om je door het 262 pagina’s tellende rapport te worstelen? Geen probleem. NRC Q zet belangrijkste conclusies op een rij. Leestijd: 36 seconden.

Bruto Binnenlands Product

Het bruto binnenlands product (bbp) daalde voor de derde keer in vijf jaar, met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Consumptie

De Nederlandse consument gaf de afgelopen jaren weinig uit. Hou vooral rode cijfers in je achterhoofd. Een klein lichtpuntje: eerder dit jaar nam de consumptie van huishoudens weer wat toe.

Werkloosheid

Stijging, stijging en nog meer stijging. De toenemende werkloosheid vormt nog steeds een groot probleem in Nederland.

Hypotheekschulden

Een positief effect van de crisis? Voor het eerst in elf jaar slonk de hypotheekschuld van huizenbezitters; ze lossen steeds meer af. Volgens het CBS komt dit vooral door de lage rente waardoor sparen minder interessant is. En de angst voor een restschuld.

Overheidsschuld

De totale overheidsschuld van Nederland steeg in 2013 tot 443 miljard euro.

Banenverlies

Het aantal banen daalde in 2013 met 112.000 tot 9,8 miljoen. Sinds 1982 gingen er nooit eerder zoveel banen in een jaar verloren. Er is dus fors gesneden geknipt door werkgevers in het aantal banen.