Hoe meisjes groot worden op film

Van ongewenste zwangerschap tot het stelen van lingerie – de mooiste films over opgroeiende meisjes.

La petite voleuse

Claude Miller, 1988

Naar een onvoltooid gebleven scenario van François Truffaut, de filmmaker met het diepste inzicht in de adolescente geest. De 16-jarige Charlotte Gainsbourg steelt lingerie en sigaretten, gaat niet naar school, en krijgt iets met een oudere man.

Heavenly Creatures

Peter Jackson, 1994

Een van de mooiste films over meisjesvriendschap. Kate Winslet en Melanie Lynskey dromen weg bij hun idool Mario Lanza en leven in hun eigen fantasiewereld. Maar de grens tussen fantasie en werkelijkheid blijkt verraderlijk dun te zijn.

My Summer of Love

Pawel Pawlikowski, 2004

De Pools-Britse regisseur heeft scherp inzicht in de belevingswereld van jonge vrouwelijke personages. Niet alleen in het meesterlijke Ida, over een joodse non, ook in deze fraaie evocatie van de zomerliefde van twee meisjes, die op de klippen loopt.

Juno

Jason Reitman, 2007

Tienerzwangerschap is nog nooit zo cool geweest als in deze film naar een sprankelend scenario van Diablo Cody: connaisseur van punk rock en comics. Doorbraakrol voor Ellen Page, als dappere puber die haar baby wil laten adopteren.

Fish Tank

Andrea Arnold, 2009

Met meedogenloze precisie laat Andrea Arnold zien hoe de nieuwe vriend van haar moeder (Michael Fassbender) het hoofd op hol bengt van de stoere Mia, prachtig gespeeld door Katie Jarvis, die door de filmmakers van de straat werd geplukt.

    • Peter de Bruijn