Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Aan wie schenkt de Nederlandse miljonair? (En hoeveel?)

Foto iStock

Je kunt als miljonair natuurlijk voor een duikboot, tweede auto of extra zomerhuisje gaan. Maar je kunt ook besluiten aan een goed doel te geven. Alleen waaraan dan? Want allemaal tegelijk wordt lastig.

Daar is begin dit jaar door Maastricht University onderzoek naar gedaan. In opdracht van MeesPierson - de vermogenstak van ABN Amro – onderzocht de universiteit het schenkgedrag van ruim 700 Nederlandse klanten van de bank, allemaal (multi)-miljonair. NRC Q kon de resultaten van het onderzoeksrapport als eerste inzien. Drie opvallende uitkomsten.

1. Bedrijf? Armoedebestrijding. Erfenis? Kunst en cultuur

Gemiddeld geven de ondervraagde miljonairs zo’n 11.000 euro per jaar aan goede doelen. Daarbij geldt: hoe rijker, hoe meer er wordt gedoneerd. Waar dat geld precies heengaat, hangt volgens het rapport af van hoe het is verdiend. Vermogenden met een eigen bedrijf kiezen vooral voor armoedebestrijding in binnen- en buitenland, of sport. Mensen die een grote erfenis hebben ontvangen, investeren juist veel in kunst en cultuur.

Ondernemers geven het meeste: met gemiddeld ruim 14.000 euro per jaar schenken ze twee keer zoveel als mensen die in loondienst rijk zijn geworden. Erfgenamen doneren relatief gezien dan weer het grootste deel van hun vermogen.

Ook gezondheid speelt mee: hoe gezonder de gever, hoe minder er naar goede doelen gaat. Opmerkelijk is volgens de onderzoekers ook dat nog geen 10 procent van de ondervraagden aan religieuze instellingen schenkt, maar dat áls dat gebeurt de bedragen vaak substantieel zijn. Ruim 60 procent van alle giften blijft in Nederland.

2. Vrouwen schenken meer dan mannen

Vrouwen doneren volgens het onderzoek gemiddeld 3,6 procent van hun inkomen, voor mannen is dat 3,2 procent. Ook vinden vrouwen andere doelen belangrijk: ze geven bijvoorbeeld relatief veel aan organisaties die de positie van de vrouw proberen te verbeteren. Ook kunst en cultuur, natuurbescherming, onderwijs en wetenschap en dierenwelzijn scoren hoog. Mannen kiezen meer voor internationale armoedebestrijding, noodhulp en mensenrechten.

3. Status, imago? Nee, het is gewoon leuk

En dan is er natuurlijk nog de waarom-vraag? Speelt status een rol? Of een barmhartig imago? Nee, zo schrijven de onderzoekers:

‘Vermogenden geven vooral omdat ze er plezier aan beleven. Daarnaast zijn de morele plicht, de wens om bij te dragen aan een betere wereld en de wens iets terug te geven aan de samenleving van belang. Belastingvoordelen spelen een minder prominente rol, al geeft 46 procent van de respondenten aan gebruik te maken van de mogelijkheden tot belastingaftrek.’

Het totale bedrag dat er in Nederland aan goede doelen wordt gegeven, stijgt overigens. Afgelopen jaar werd voor ruim 4,25 miljard euro gedoneerd, een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden. Miljonairs spelen in al die schenkingen een grote rol: 80 procent van al het gedoneerde geld komt van de 20 procent grootste gevers.