Het “this-is-a-life-changing-moment-muziekje” bij Apple wordt weer aangezet

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Apple-presentatie viewing party in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Wie: Organisatoren Maarten den Braber en Martijn Aslander van Permanent Beta en twintig verheugde Apple-fans onder wie Henkjan Smits.

‘Access denied’ staat er in verontrustende, blokkerige letters op het grote projectiescherm in het zaaltje waar zo’n twintig Apple-addicts bijeen zijn gekomen om live de presentatie van de iPhone 6 te kijken. Organisator Maarten den Braber trekt met trillende handen het snoertje uit zijn MacBook. “Misschien lukt het met mijn iPad.”

Een Chinese voiceover

Oud Idols jurylid en Apple-fan Henkjan Smits kijkt met een bezorgde blik op zijn horloge. Inmiddels zullen ze in Cupertino Californië al wel begonnen zijn. Maar dan klinken ineens de woorden ‘seamless’, smooth‘ en ‘supercool’. Dat kan niemand anders dan Apple-CEO Tim Cook zijn. Maar net als iedereen opgelucht adem wil halen klinkt er een hysterische Chinese voiceover door Cooks praatje heen. “Wat ís dit? Zijn er Chinese hackers bezig ofzo?”, wordt er wanhopig geroepen.

Een paar nagelbijtende minuten later lijkt alles echt te werken, al hapert het beeld soms wel. “Waarschijnlijk hebben er nog nooit zoveel mensen ter wereld tegelijkertijd naar dezelfde livestream gekeken”, legt medeorganisator Martijn Oslander uit. “Iedereen wil getuige zijn van de geschiedenis die vanavond geschreven zal worden.”

En daar is-ie dan. De iPhone 6. En ook maar meteen de iPhone 6 plus. Groter, ronder, platter, sneller en beter natuurlijk. Met een ‘curved display’ om lekkerder te kunnen ‘swipen’. En, belangrijk, als we hem voor een speciaal kastje in de winkel houden, kunnen we er – bliep – zo mee betalen. En we zúllen er mee betalen. Want binnen nu en een half jaar zullen in 220.000 winkels in de VS van die kastjes hangen. American Express, Mastercard en Visa doen mee. “Dus moet de rest van de wereld wel volgen”, constateert de aanwezige Jacklin Goverde. “Dat betekent dat werkelijk iedereen een iPhone moet aanschaffen.” Ze slikt verbijsterd. “Die gasten van Apple zijn zo slim…”

This-will-be-a-lifechanging-moment-muziekje

Maar dat was het nog niet, valt aan het snaakse glimlachje van Cook af te lezen. Daar wordt het this-will-be-a-lifechanging-moment-muziekje al aangezet. Dreunende hartslagbeat, aanzwellende pianomuziek… Op het scherm verschijnt Apple’s jongste maar langverwachte wonderkind: De Apple Watch. Grijnzend wacht Cook tot het gejuich in de zaal verstomd is. “Dit is niet zo maar een gekrompen iPhone die je om je pols hangt… This is a new way of living.”

Want de Apple Watch laat je via een kleine trilling weten dat iemand, op wat voor manier dan ook, contact met je zoekt. Op straat laat hij je weten of je naar links of naar rechts moet om je auto terug te vinden. Hij houdt bij waar je geweest bent en waar je nog naar toe moet. Hoeveel calorieën je verbrand hebt en hoeveel je er nog verbranden moet. Je kan tekeningetjes naar je vrienden sturen en je hartslag met je geliefde delen. En dan kan je er ook nog, héél precies, de tijd op aflezen.

Henkjan Smits kijkt beteuterd naar zijn oude horloge. “Van mijn vrouw gekregen, het is me heel dierbaar.” Diepe zucht. “Ik zal het toch in moeten ruilen.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken