Even de pas erin tijdens de lunchpauze, dat is goed voor je

Foto ANP

Wie zegt dat kantoorparken slechts ontworpen zijn voor auto’s? Er zijn kantoormensen die zich daar dagelijks tegen verzetten. Zij duiken tijdens de lunchpauze het gebouw uit om een wandeling te maken. Even een frisse neus halen.

Zo’n 17 procent van de kantoorpopulatie loopt volgens TNO-onderzoek tijdens de pauze een rondje. Dat is bevredigender dan op en neer. Binnen een half uur keren ze weer terug. Lunchwandelaars worden ze genoemd.

Foto ANP

Ga wandelen, dan ben je minder ziek

Maar in kantorenland is zelfs de lunchwandeling gereguleerd. Sla het Handboek Lunchwandelen er maar eens op na. Dit boek, van TNO, geeft werkgevers tips hoe ze lunchwandelen bij het personeel kunnen bevorderen. Immers, zo staat erin: “Gezonde en fitte medewerkers zijn meer tevreden, minder gestresst, productiever en minder vaak ziek”. Bovendien vraagt lunchwandelen “geen tijd van de baas” en is de kans op blessures “zeer gering”. Enthousiaste lopers, is het TNO-advies, moeten worden uitgeroepen tot ‘Lunchwandelaar van de Maand’, om hen “blijvend te motiveren”.

Foto ANP

De Aanjager

Vraagt een vriendelijke collega je rond half één ’s middags mee voor een wandeling, wees dan beducht of deze persoon geen ‘aanjager’ is. De aanjager, staat in het handboek beschreven, is “de zeer enthousiaste collega” die net voor lunchtijd “de afdeling rondgaat om iedereen mee naar buiten te nemen”. Grote kans dat hij is aangesteld door de ‘lunchwandelcoördinator’ die vanuit de ‘werkgroep lunchwandelen’ met daarin een aantal ‘sleutelfiguren’ probeert “draagvlak te creëren” binnen de organisatie.

Besluit je toch mee te gaan, denk dan niet dat vrij rondlopen zomaar kan. De aanjager zal je proberen een route van 2 tot 3,5 kilometer te laten lopen, nodig voor de aanbevolen 30 minuten bewegen per dag. “Op vlakke ondergrond”, adviseert het handboek.

    • Freek Schravesande