En Nederland is niet uitgenodigd

En Nederland? Nederland levert 1.000 helmen en 1.000 scherfvesten aan de Koerden die vechten tegen de Islamitische Staat (IS). En verder is er de bereidheid om op verzoek van Duitsland wapens en munitie te transporteren, zei minister-president Rutte vorige week. Hij verklaarde toen ook dat Nederland bereid is de komende tijd samen met de Verenigde Staten en andere partners te „kijken naar mogelijke bijdragen die kunnen helpen om de opmars van ISIS te stoppen”.

De Tweede Kamer wil wel

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) en met minister Hennis (Defensie, VVD) over de aanpak van IS. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is van mening dat Nederland best mee kan doen met de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS), meldde de NOS gisteren. VVD, PvdA, CDA, D66, SGP en CU vinden dat „dat het niet zou misstaan”.

President Obama heeft een aantal landen gevraagd een militaire bijdrage te leveren. Nederland is daar niet bij. De internationale coalitie onder leiding van de VS werd vorige week gevormd in de marge van een NAVO-top in Wales. Frankrijk, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Turkije, Italië, Polen en Denemarken zijn in ieder geval bereid politieke én militaire steun te geven aan de strijd tegen de jihadistische vrijstaat in Irak en Syrië. Nederland was niet uitgenodigd.

Het is nog onduidelijk wat elk land zal bijdragen aan de strijd; vele zullen niet bereid zijn om luchtaanvallen uit te voeren. De Britten en Australiërs zouden speciale operaties kunnen ondersteunen. Voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, later deze maand, moet er een gedetailleerd plan zijn.

Arabische landen doen ook mee

Obama heeft herhaaldelijk gezegd dat de strijd tegen IS alleen succesvol kan zijn als zoveel mogelijk landen in het Midden-Oosten deelnemen aan de coalitie. Jordanië, met sterke tribale banden in het zuiden van Syrië, zou kunnen helpen met het verzamelen van inlichtingen. De Jordaanse koning Abdullah was aanwezig op de NAVO-top in Wales. Turkije kan helpen met scherpe grenscontroles. En Saoedi-Arabië en de Golfstaten kunnen financiële steun geven. NRC