Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Duitsers zijn minder positief over de VS. En ze zijn niet de enigen

Foto ANP

Steeds meer Duitsers vinden dat hun land zich onafhankelijker moet opstellen ten opzichte van de grote bondgenoot Amerika. In 2013 was nog 40 procent voor een meer onafhankelijke koers. Nu, een jaar na de onthullingen over de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is dat gestegen naar 57 procent.

Dat blijkt uit een internationale opiniepeiling van het German Marshall Fund of the United States die vandaag verscheen.

Politieke ophef door afluisteren Merkel

In weinig landen hebben de NSA-onthullingen tot zo veel politieke ophef geleid als in Duitsland. Oorzaak is onder meer dat de Amerikanen de mobiele telefoon van bondskanselier Merkel afgeluisterd bleken te hebben. Meer dan de helft van de Duitsers denkt nog wel positief over de VS, maar die percentage is gedaald van 68 (2013) tot 58 procent dit jaar.

Nog scherper daalt de waardering voor de manier waarop president Obama in de internationale politiek opereert. Vorig jaar steunden nog driekwart van de Duitsers zijn aanpak (76 procent), nu staat nog maar een ruime helft achter hem (56 procent).

Nederland: meerderheid is positief

Het German Marshall Fund voerde de jaarlijkse peiling eind juni uit. Hiervoor werden dezelfde vragen voorgelegd aan mensen in tien landen van de EU, Turkije, Rusland en de VS. Nederland blijkt een van de landen met de hoogste waardering voor Obama’s buitenlandse politiek: 74 procent oordeelt hier positief over zijn internationale beleid. Dat is wel minder dan in 2009, toen dat nog 90 procent was.

In de VS zelf is de waardering voor Obama aanzienlijk lager: nog maar 43 procent gelooft in zijn buitenlandse politiek. Dat tegenover 50 procent in 2013 en 57 procent in 2009.

Russen verkiezen Eu boven VS

In Rusland is het aantal mensen dat positief denkt over de VS verder afgenomen: van 50 procent in 2012 tot 23 procent nu. Over de EU zijn de Russen iets positiever dan over Amerika: 41 procent heeft nog altijd een positief oordeel over de EU, tegen 64 procent twee jaar geleden.