Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Dodelijke aanslag op leiders van machtige rebellengroep in Syrië

Het ultraconservatieve Ahrar al-Sham is met zo’n 10.000 tot 20.000 strijders één van de grootste groepen in Syrië.

De leider van één van de machtigste rebellengroeperingen in Syrië, Hassan Aboud, is gisteren om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag. Dat heeft de ultraconservatieve groep Ahrah al-Sham bekendgemaakt op zijn Twitteraccount.

Bij de aanslag werd gepleegd op een bijeenkomst van hooggeplaatsteleiders van Ahrar al-Sham in de Syrische provincie Idlib. Daarbij zijn ook verschillende commandanten gedood. Ahrar al-Sham spreekt zelf van twaalf doden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt tientallen doden. En het Idlib News Network zei dat ruim veertig mensen om het leven zijn gekomen bij de explosie.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslag zit. Maar aangezien het Syrische regime nauwelijks zelfmoordaanslagen pleegt, ligt het voor de hand dat de dader gezocht moet worden bij één van de vele rebellengroepen. Die vechten niet alleen tegen het regime maar bestrijden ook elkaar.

Ahrar al-Sham is met naar schatting 10.000 tot 20.000 strijders één van de grootste strijdgroepen. De groep was betrokken bij veel militaire overwinningen op het regime, waaronder de verovering van de stad Raqqa. In november vorig jaar kondigde Ahrar al-Sham een fusie aan met zes andere conservatieve en ultraconservatieve rebellengroepen onder de naam Islamitisch Front. Dat heeft als doel de shari’a in Syrië in te voeren.

De meeste leiders waren politieke gevangenen die in 2011 amnestie kregen van het regime. In januari kwam er ook al een belangrijke leider van de groep om het leven bij een zelfmoordaanslag. Deze Abu Khaled al-Soury vocht nog samen met de gedode Al-Qaedaleider Osama Bin Laden.

Hoewel Ahrar al-Sham ideologisch heel conservatief is, was het leiderschap politiek pragmatischer. Aboud had een keer een ontmoeting met een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. Maar Ahrar al-Sham is te extremistisch om wapens en training te krijgen van de Amerikanen in de strijd tegen de Islamitische Staat. (AP)