Manhunt: the Search for Bin Laden

NPO 2,

23.00-00.45u

Osama Bin Laden werd op 2 mei 2011 door een Amerikaanse legereenheid gedood. Twee jaar later, in 2013, verscheen de documentaire Manhunt: the Search for Bin Laden, gemaakt door de Amerikaanse filmmaker Greg Barker.

De documentaire is gebaseerd op een boek van Peter Bergen: Manhunt: The Ten-Year Search for Bin Laden From 9/11 to Abbottabad.

De Brits-Amerikaanse journalist interviewde Bin Laden in 1997 als eerste en was producer van Manhunt. Hierin volgen we de zoektocht van de CIA naar de gevreesde terrorist. De Amerikaanse inlichtingendienst hield hem begin jaren negentig al in de gaten en richtte hiervoor in 1995 een speciale Bin Laden-eenheid op, Alec Station. De documentaire is in verschillende hoofdstukken ingedeeld. De verschillende stadia van de zoektocht worden belicht door interviews met experts.

Zo komen verschillende medewerkers van de CIA aan het woord en vertellen hoe ze er na jaren onderzoek in slaagden om de leider van Al Qaida in het Pakistaanse Abottabad uit te schakelen. Ook het interview van Bergen met Osama Bin Laden is in Manhunt opgenomen. De documentaire won een Emmy voor Beste Documentaire.

    • Joanne Karkdijk