Apple: de iPhone wordt je portemonnee

Foto Reuters

Ze zijn populair, de telefoonhoesjes met plek voor je bankpasjes. Maar als het aan Apple ligt zijn ze straks overbodig. Gisteravond introduceerde het Amerikaanse technologiebedrijf de betaaldienst Apple Pay. In de nieuwe iPhone 6 zit een draadloze near field communication chip (NFC, net zoals in de OV-chipkaart) en een beveiligde chip die betalingen kan uitvoeren. De telefoon wordt dus je portemonnee.

De technologie voor draadloze betalingen is al lang gereed, maar de belanghebbenden in het betaalverkeer (banken, winkels, hardwarefabrikanten, webdiensten en telecomproviders) zijn nog te verdeeld om één betaalmethode te ontwikkelen voor de massa. Niemand wil zijn klanten kwijtraken aan een andere speler. Daardoor stranden experimenten en nieuwe diensten, zoals Google Wallet en Samsungs recente samenwerking met PayPal, in goede bedoelingen.

Een foto van je creditcard

Apple maakt goede kans om de betalingsmarkt naar zich toe te trekken: het bedrijf ontwikkelt zijn eigen hardware en software en heeft de reikwijdte om een groot aantal winkeliers, banken en creditcardmaatschappijen over de streep te trekken. Van de 800 miljoen iTunes-klanten vertrouwen er veel hun betaalgegevens toe aan Apple, dat met zijn iPhones en iPads al een betaalplatform op zich wist te creëren. Bovendien zijn mensen die 700 euro aan een telefoon kunnen uitgeven aantrekkelijke klanten om in je winkel te hebben.

Apple Pay werkt voorlopig alleen in de Verenigde Staten en wordt daar ondersteund door grote winkelketens en creditcards van MasterCard, Visa en American Express. Wat deze partners per transactie krijgen is nog onduidelijk - Amerikaanse telecomproviders zijn in ieder geval niet erg blij met hun beperkte rol in Apple Pay.

Apple gaat voor gebruiksgemak: het fotograferen van een creditcard is voldoende om de betaalgegevens toe te voegen. Eenmalige verificatie bij een bank lijkt noodzakelijk om te voorkomen dat je de creditcard van iemand anders inscant. Bij de betaling wordt de vingerafdrukscanner in de iPhone gebruikt om de transactie te volbrengen. Dat moet voorkomen dat anderen met je iPhone betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=TJkmc8-eyvE

Het is logisch dat Apple eerst voor de grote Amerikaanse markt kiest. Daar moeten winkeliers hun betaalsystemen vernieuwen; de meeste betaalterminals zijn verouderd en kunnen niet overweg met de zogeheten EMV-chip die al wel in Europese bankpassen zit. Bij een upgrade kunnen winkeliers meteen een betaalterminal kiezen die draadloze transacties ondersteunt. Apple heeft de kassa’s in zijn eigen winkels al geschikt gemaakt voor draadloze betalingen.

Amerikaanse consumenten werden in het verleden al een paar keer verrast door massale diefstal van creditcardgegevens - door een hack bij winkelketen Target en Home Depot lekten tientallen miljoenen kaartgegevens uit. De EMV-technologie, die ook in de nieuwe iPhone zit, is een extra bescherming tegen dat soort diefstallen.

Apple weet niet wat je koopt

Het Nederlandse NXP levert de chips voor contactloze transactie aan Apple. NXP verzorgde ook de NFC-chip voor de Samsung Galaxy S5, maar niet het secure element, de beveiligde chip. Nu Apple ook NFC gaat gebruiken heet NXP er een grote klant bij (er zijn sinds 2007 ruim een half miljard iPhones verkocht); de beurswaarde van NXP is het afgelopen jaar bijna verdubbeld.

Apple benadrukt in een verhulde sneer naar concurrent Google dat het geen inzicht krijgt in de aankopen die je doet via Apple Pay. Ook de winkelier krijgt niet meer informatie dan strikt noodzakelijk. Als een telefoon gestolen wordt – en dat gebeurt nogal eens bij iPhones - is het toestel op afstand te wissen. Het is niet nodig creditcards te blokkeren omdat de iPhone niet de creditcardgegevens zelf, maar een apart identificatienummer bewaart dat gekoppeld is aan het toestel.

“Apple Pay is veilig en beschermt je privacy”, benadrukte softwarebaas Eddy Cue tijdens de presentatie. Hij refereerde verder niet aan de recente ophef rondom iCloud, Apples synchronisatiedienst. Die kwam in opspraak toen naaktfoto’s van beroemdheden uitlekten nadat hun wachtwoorden ontvreemd waren. Apple beloofde afgelopen week consumenten beter te wijzen op de mogelijkheden om iCloud extra te beveiligen.

Apple Pay kan ook overweg met online betalingen en Tim Cook hintte erop dat Apple uiteindelijk alle pasjes in je portemonnee wil vervangen. Het zal het even duren voordat het systeem in Europese winkels beschikbaar zal zijn. Europese winkels hebben hun betaalterminals al vernieuwd en staan niet te popelen om weer te investeren. Mede daardoor zijn pogingen van banken en telecomproviders om betalen met je mobieltje in te voeren tot nu toe niet aangeslagen.

Apple Pay gaat in de VS in oktober van start met medewerking van onder meer Macy’s, Bloomingdales, Walgreens, Staples, Subway, en McDonalds. Dat zijn zo’n 220.000 draadloze kassa’s: veel, maar nog niet voldoende om je creditcards thuis te laten liggen. Die hoesjes met ruimte voor bankpasjes zullen dus nog wel even verkocht worden. Al was het maar omdat de batterij van een telefoon ook leeg kan raken en je dan niet zonder geld wilt komen te zitten.

    • Marc Hijink