De Apple Watch: slim sieraad en een minicomputer

Gisteren werd Apple’s langverwachte smartwatch gepresenteerd. Ook geschikt voor draadloze betalingen.

One more thing... verscheen er op het scherm, gisteravond tegen het eind van de presentatie van Apple-baas Tim Cook. Apple’s langverwachte smartwatch, een minicomputer met aanraakscherm om je pols, kwam in beeld. Journalisten in de zaal gaven een staande ovatie.

Grootste verrassing: het horloge heet niet iWatch maar simpelweg Apple Watch. Apple lijkt te breken met de ‘i’ als vast onderdeel van de naam. Het horloge ziet er anders uit dan de futuristische interpretaties die tot nu op het web circuleerden. De Watch is rechthoekig en verkrijgbaar in een kleiner damesmodel, om te benadrukken dat Apple zijn klantenkring wil uitbreiden naar modebewuste consumenten. Die willen geen nerdy polscomputer, maar een slim sieraad.

Op een klein horlogescherm is het lastig navigeren. De Watch werkt met een draaiknop – de digital crown – die qua functionaliteit wel wat weg heeft heeft van het clickwheel van de iPod: draaien en drukken om applicaties te selecteren of in te zoomen. Dat wijkt af van wat de concurrentie tot nu toe aan horloges gebouwd heeft. Siri, de spraakherkenningstechnologie van de iPhone, werkt met de Apple Watch. Er is nog geen Nederlandstalige Siri-versie.

De Watch biedt veel gimmicks: je kunt elkaar bijvoorbeeld tekeningen of het patroon van je hartslag sturen. „Intieme communicatie”, aldus topman Tim Cook. Verder is het horloge vooral een afstandsbediening van je telefoon – mits dat een recente iPhone is. Er zijn al apps om in te checken op het vliegveld of in hotels; het is wachten op meer softwareontwikkelaars die zich op de Apple Watch storten. Enkele technische details zijn nog onduidelijk. Het is niet bekend of het toestel waterdicht is en hoelang de batterij meegaat. Het scherm schakelt automatisch uit als je het niet gebruikt en laat zich opladen, via een magneet.

De Apple Watch is geschikt om draadloze betalingen te verrichten en het is een activiteitenmeter. Aan de achterkant zit een hartslagsensor die gebruikt wordt voor Apple’s nieuwe fitnesstoepassingen. Apple springt in op de rage onder sporters om hun prestaties vast te leggen met bewegingssensoren. Die technologie zit overigens ook in de iPhone; die heeft zelfs een barometer om waar te nemen of je in hoogte stijgt.

Dat het toestel nog niet in de winkel ligt tijdens de Kerstdagen is een tegenvaller. Cook had beloofd in 2014 een nieuwe categorie gadgets te introduceren. Aan de andere kant: de smartwatchmarkt is nog pril. Het is afwachten of consumenten extra geld willen uitgeven om op hun pols te zien wat er in hun binnenzak gebeurt.

Voor Apple is de iPhone nog altijd de belangrijkste inkomstenbron, goed voor meer dan de helft van de jaaromzet van 170 miljard dollar. De iPhone 6 (4,7 inch scherm, vanaf 699 euro) en iPhone 6 Plus (vanaf 799 euro) kunnen de concurrentie aan met grote toestellen met Android– of Windows Phone software. Een nieuwe categorie gadgets, zoals de Watch, kan de Apple-omzet een nieuwe impuls geven.

    • Marc Hijink