De Apple Watch is een sieraad vol met gimmicks

epa04393034 A handout image provided by Apple shows the new Apple Watch introduced during Apple's launch event at the Flint Center for the Performing Arts in Cupertino, California, USA, 09 September 2014. EPA/APPLE INC / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Foto Apple

De langverwachte smartwatch van Apple heet niet de iWatch, maar simpelweg Apple Watch. Dat maakte het technologiebedrijf gisteravond bekend tijdens een presentatie waarin ook een betaaldienst voor de iPhone werd geïntroduceerd: ‘Apple Pay’. (Apple lijkt te breken met de ‘i’ als vast onderdeel van de naam)

Het horloge ziet er anders uit dan de futuristische interpretaties die tot nu toe op het web circuleerden. De Watch is rechthoekig en is in een grote variatie aan bandjes verkrijgbaar. Er is zelfs een kleiner damesmodel, om te benadrukken dat Apple zijn klantenkring wil uitbreiden naar modebewuste consumenten. Die willen geen nerdy mini-computer om hun pols, maar een slim sieraad die ze zelf kunnen ’stylen’.

Afstandsbediening van je iPhone

Op een klein horlogescherm is het lastig navigeren. De Watch werkt met een draaiknop - de digital crown - die qua functionaliteit wel wat weg heeft heeft van het clickwheel van de iPod: draaien en drukken om applicaties te selecteren of in te zoomen. Dat wijkt af van wat de concurrentie tot nu toe aan horloges gebouwd heeft. De Watch heeft daarnaast een aanraakscherm, dat ook waarneemt hoe hard je drukt. Siri, de spraakherkenningstechnologie van de iPhone, werkt met de Apple Watch. Er is echter nog geen Nederlandstalige Siri-versie.

De Watch biedt veel gimmicks: je kunt elkaar bijvoorbeeld tekeningen of het patroon van je hartslag sturen. “Intieme communicatie”, aldus topman Tim Cook. Verder is het horloge vooral een afstandsbediening van je telefoon – mits dat een recente iPhone is. Er zijn al apps om in te checken op het vliegveld of in hotels; het is wachten op meer softwareontwikkelaars die zich op de Apple Watch storten. Enkele technische details zijn nog onduidelijk. Het is niet bekend of het toestel waterdicht is en hoelang de batterij meegaat. Het scherm schakelt automatisch uit als je het niet gebruikt en laat zich opladen, via een magneet.

De Apple Watch is geschikt om draadloze betalingen mee te verrichten en het is een activiteitenmeter. Aan de achterkant zit een hartslagsensor die gebruikt wordt voor Apples nieuwe fitnesstoepassingen. Apple springt in op rage onder sporters om hun prestaties vast te leggen met bewegingssensoren. Die technologie zit overigens ook in de iPhone; die heeft zelfs een barometer om te waar te nemen of je in hoogte stijgt.

Nog niet als kerstcadeau

De goedkoopste versie van de Apple Watch kost 349 dollar en dat is meer dan concurrerende toestellen van Samsung of Sony.  Dat het toestel (en de grote variëteit aan bandjes) nog niet in de winkel ligt tijdens de kerstdagen is een tegenvaller. Cook had beloofd in 2014 een nieuwe categorie gadgets te introduceren. Aan de andere kant; de smartwatch-markt is nog pril. Het is afwachten of consumenten extra geld willen uitgeven om op hun pols te zien wat er in hun binnenzak gebeurt.

Voor Apple is de iPhone nog altijd de belangrijkste inkomstenbron, goed voor meer dan de helft van de jaaromzet van 170 miljard dollar. De iPhone 6 (4,7 inch scherm, vanaf 699 euro) en iPhone 6 Plus (vanaf 799 euro) kunnen de concurrentie aan met grote toestellen met Android- of Windows Phone software. De verkoop van iPods daalt snel – mede dankzij de iPhone. Een nieuwe categorie gadgets, zoals de Watch, kan de Apple-omzet een nieuwe impuls geven. Maar beleggers reageren vooralsnog niet enthousiast. Het aandeel stond gisteren nabeurs op het laagste punt van de week.

    • Marc Hijink