Turkse regering legt internet verder aan banden

De Turkse telecomautoriteit TIB mag buiten de rechter om websites blokkeren en internetgebruikers in de gaten houden. Als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding zijn is een toets achteraf voldoende. Dit heeft het Turkse parlement besloten. Met de wetswijziging wordt het nog gemakkelijker voor de overheid om internet te censureren.

Eerder dit jaar werden de bevoegdheden van de telecomautoriteit, die onder de premier valt, ook al uitgebreid. Kort daarna blokkeerde de TIB op aandringen van premier Erdogan Twitter en Youtube. Aanleiding waren gelekte gesprekken op sociale media die corruptie binnen Erdogans AK-partij zouden aantonen.

De blokkade werd op last van de rechter weer opgeheven. Maar Twitter moest beloven beter samen te werken met de overheid als die specifieke tweets wil verwijderen. Nu komt het voor dat tweets in Turkije niet te zien zijn, maar elders wel.

Er zijn grote zorgen over de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Duizenden websites zijn verboden en journalisten doen veel aan zelfcensuur uit angst voor vervolging. De wetswijziging moet nog worden bekrachtigd door de president. Dat is sinds een paar weken ex-premier Erdogan.