Bij LAN zoeken ze een gezellige Brabander als directeur

Foto Bloomberg

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Algemeen directeur
Bedrijf: LAN Handling Systems, een bedrijf dat transportsystemen in fabrieken assembleert.
Wat opvalt aan de vacature: Je beheerst naast het Nederlands en Engels een derde taal.

Wat doe je dan eigenlijk?

Ervoor zorgen dat het allemaal nog efficiënter gaat bij de fabriek van LAN. Daar worden transportsystemen gemaakt die in grote fabrieken van multinationals worden gebruikt. “LAN heeft zo’n tien tot vijftien klanten, waarvan de meeste in de farmaceutische en voedselindustrie”, zegt Peter Duyvestijn, consultant bij Mercuri Urval. Denk aan Mars, Nestlé en Nutricia. De kosten van de handelingssystemen kunnen variëren van tienduizenden tot enkele miljoenen euro’s.

Alle handelingssystemen zijn maatwerk. “Het bedrijf staat bekend om zijn klantgerichtheid”, aldus Duyvestijn. Waar jij voor moet zorgen is dat er toch een soort van standaardisatie plaatsvindt, zodat niet elk project van voor af aan moet beginnen. “De personeelsleden werken hier over het algemeen al lang”, zegt Duyvestijn. “Met hun kennis valt er nog meer uit te halen.”

Daarnaast ben je hét gezicht van LAN. “Je gaat vrij snel naar de klanten toe om kennis te maken en hun vertrouwen te winnen”, zegt Duyvestijn. Daarna ga je kijken of je nog meer opdrachten bij dezelfde werkgevers kan krijgen, en of je nieuwe klanten kan interesseren voor de producten en diensten van LAN.

Wat verdient dat?

Een marktconform salaris. Duyvestijn heeft afgesproken er niets over te zeggen. “Als geld je belangrijkste drijfveer is, kan je beter ergens anders gaan werken”, wil hij er nog wel over kwijt.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige directeur maakt promotie binnen het bedrijf. Hij is ook degene die jou de eerste tijd inwerkt.

Wat voor collega moet je zijn?

Niet iemand die eens even de boel op zijn kop wilt zetten. Want zoals het nu gaat bij LAN gaat het goed, vinden ze daar. “Het is belangrijker dat je de huidige werknemers waardeert om hun capaciteiten”, zegt Duyvestijn. “En dat je vervolgens daar het maximale uithaalt.”

Het is ook wel fijn als je een beetje gezellig bent. “Het was tot twee jaar geleden een familiebedrijf en die sfeer hangt er nog steeds”, zegt Duyvestijn. “Noem het Brabantse gemoedelijkheid.” Arrogant en afstandelijk zijn hier geen benijdenswaardige eigenschappen.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je wordt natuurlijk de baas. Daar hoort veel vrijheid bij. “Je mag meedenken over nieuwe markten die het bedrijf kan aanboren”, zegt Duyvestijn. Zo is het bedrijf in 2011 gestart met de productie van broederij-mechaniseringsssystemen, om broedeieren en eendagskuikens te verwerken. “Op een diervriendelijke manier”, voegt Duyvestijn daar aan toe.

Maar toch vooral moet je je concentreren op de huidige klanten. Mocht Mars een nieuwe snoepreep hebben, zorg jij ervoor dat die ook weer wordt getransporteerd door een handelingssysteem van LAN.

    • Sam de Voogt