Baas van Ferrari na 23 jaar opgestapt

Ferrari-baas Luca Di Montezemolo is na 23 jaar opgestapt. Het vertrek hing al in de lucht nadat de topman van Fiat-Chrysler, voor negentig procent eigenaar van het Italiaanse automerk, het vertrouwen in Di Montezemolo had opgezegd.

Dat gebeurde na de zeer teleurstellend verlopen Grand Prix van Italië, zondag op het circuit van Monza. Fernando Alonso viel uit met technis che problemen, terwijl Kimi Räikkönen slechts negende werd.

Sinds 2007 (Räikkönen) heeft het Italiaanse prestigemerk geen wereldtitel meer weten te bemachtigen. Fiat-Chrysler topman Sergio Marchionne neemt de taken vanaf half oktober Ferrari over.

Ferrari is een van de meest succesvolle teams in de Formule 1. De Italianen doen al vanaf 1950 onafgebroken mee aan de strijd om de wereldtitel. Met coureurs als Niki Lauda, Michael Schumacher en Kimi Räikkönen veroverde Ferrari verschillende wereldtitels.

De laatste jaren zucht het racemerk onder de dominantie van andere teams. De afgelopen vier jaar was dat Red Bull dat met de Duitser Sebastian Vettel vier wereldtitels op rij veroverde. Dit seizoen blijft Ferrari ver achter bij Mercedes dat met Nico Rosberg en Lewis Hamilton respectievelijk een en twee in het klassement om de wereldtitel staat.

Ferrari worstelde de afgelopen jaren met technische problemen, onder meer bij de eigen windtunnel in Maranello die verkeerde data opleverde. De Scuderia sloot de faciliteit voor een opwaardering en moest uitwijken naar de Toyota-windtunnel in Keulen.

Ferrari-teambaas Marco Mattiacci denkt nog drie jaar nodig te hebben om weer aan de top te komen. „We stellen een strategie voor de komende drie jaar op en dat zal Ferrari in de positie brengen om weer succesvol te zijn. Uiteindelijk zal de organisatie voor het operationele gedeelte ingrijpend veranderen van wat het nu is”, zei hij recentelijk

Het vertrek van Di Montezemolo zou volgens de Italiaanse pers verband houden met de plannen voor een beursgang van de gefuseerde Fiat-Chrysler groep op Wall Street, die voor volgende maand staat gepland. Marchionne zou overwegen daar ook Ferrari bij te betrekken. Di Montezemolo zou zich verzet hebben tegen de verkoop van Ferrari.