Apple kan draadloos betalen laten slagen

Behalve twee iPhones en een slim horloge presenteerde Apple een onlinebetaaldienst. Apple Pay werkt voorlopig alleen in de VS.

Apple-topman Tim Cook presenteerde gisteravond in het Californische Cupertino nieuwe Apple-producten. Foto AFP

Ze zijn populair, de telefoonhoesjes met plek voor bankpasjes. Apple hoopt dat ze straks overbodig zijn. Gisteravond presenteerde het Amerikaanse bedrijf de iPhone 6 en de Apple Watch. Maar het is de eveneens gepresenteerde betaaldienst Apple Pay die mogelijk voor een grote vernieuwing zal zorgen. Als het aan Apple ligt, wordt je telefoon je portemonnee.

In de nieuwe iPhone 6 zit een draadloze near field communication-chip (NFC, net als in de ov-chipkaart) en een beveiligde chip die betalingen kan uitvoeren. De technologie voor draadloze betalingen is er al lang, maar de belanghebbenden (banken, winkels, hardwarefabrikanten, webdiensten en telecomproviders) zijn nog te verdeeld om één betaalmethode te ontwikkelen. Daardoor stranden experimenten en nieuwe diensten als als Google Wallet en Samsungs recente samenwerking met PayPal, in goede bedoelingen.

Apple maakt goede kans om de betalingsmarkt naar zich toe te trekken: het bedrijf ontwikkelt eigen hard- en software en heeft de reikwijdte om een groot aantal winkeliers, banken en creditcardmaatschappijen over de streep te trekken. Van de 800 miljoen iTunes-klanten vertrouwen velen hun betaalgegevens aan Apple toe. En mensen die 700 euro voor een telefoon betalen zijn aantrekkelijke klanten.

Apple Pay werkt voorlopig alleen in de VS en wordt daar ondersteund door grote winkelketens en creditcards van MasterCard, Visa en American Express. Wat deze partners per transactie krijgen is nog onduidelijk – Amerikaanse telecomproviders zijn in ieder geval niet erg blij met hun beperkte rol in Apple Pay.

Foto van creditcard

Apple gaat voor gebruiksgemak: het fotograferen van een creditcard is voldoende om de betaalgegevens toe te voegen. Eenmalige verificatie bij een bank lijkt noodzakelijk om te voorkomen dat je de creditcard van iemand anders scant. Bij de betaling wordt de vingerafdrukscanner in de iPhone gebruikt om de transactie te voltooien.

Het is logisch dat Apple eerst voor de grote Amerikaanse markt kiest. Daar moeten winkeliers toch al hun betaalsystemen vernieuwen: de meeste terminals zijn verouderd en kunnen niet overweg met de EMV-chip die al wel in Europese bankpassen zit. Winkeliers kunnen dan meteen een betaalterminal kiezen die draadloze transacties ondersteunt.

Amerikaanse consumenten zijn al een paar keer verrast door massale diefstal van creditcardgegevens. Door een hack bij winkelketens Target en Home Depot lekten tientallen miljoenen kaartgegevens uit. De EMV-technologie, die ook in de nieuwe iPhone zit, beschermt hiertegen.

Het Nederlandse NXP levert de beveiligde chips aan Apple. NXP verzorgde ook de NFC-chip voor de Samsung Galaxy S5, maar niet de beveiligde chip. Nu Apple NFC gaat gebruiken heeft NXP er een grote klant bij; de beurswaarde van NXP is het afgelopen jaar bijna verdubbeld.

Apple benadrukt dat het geen inzicht krijgt in de aankopen die mensen via Apple Pay doen. Ook de winkelier krijgt niet meer informatie dan strikt noodzakelijk. Als een telefoon gestolen wordt, is het toestel op afstand te wissen. Het is niet nodig creditcards te blokkeren omdat de iPhone niet de creditcardgegevens zelf, maar een apart identificatienummer bewaart dat gekoppeld is aan het toestel.

Apple Pay kan ook overweg met onlinebetalingen en topman Tim Cook hintte er dan ook op dat Apple uiteindelijk alle pasjes in je portemonnee wil vervangen.

Het zal even duren voordat het systeem in Europa beschikbaar is. Europese winkels hebben hun betaalterminals al vernieuwd en staan niet te popelen alweer te investeren.

Apple Pay gaat in oktober in de VS van start bij onder meer Macy’s, Bloomingdales, Subway, en McDonald’s. Dat zijn zo’n 220.000 draadloze kassa’s. Veel, maar nog niet voldoende om de creditcards thuis te laten.

Die hoesjes met ruimte voor bankpasjes zullen dus nog wel even verkocht worden. Al was het maar omdat de batterij van een telefoon ook leeg kan raken en je dan niet zonder geld wilt komen te zitten.

    • Marc Hijink