Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Altijd al een eigen tankstation willen hebben? Vandaag kan je er een huren

Foto ANP

Altijd benzinestation ‘Witte Molen’ al willen hebben? Die bij hectometerpaal 193.3 in Groningen? Doe een bod. Of op één van de zes andere benzinestations die het rijk vandaag veilt.

Wuivend riet langs de berm - uitzicht over de A28, A12 of A16. De geur van benzine en een nooit aflatende stroom automobilisten die komt tanken. Bij jou! Zo mooi kan het zijn.

250 tankstations te huur

Het Rijksvastgoedbedrijf, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, veilt vandaag de huurrechten van zeven benzinestations langs snelwegen. Die waren tot 2002 nog in het bezit van de grote oliemaatschappijen en exploitanten - zoals Shell, Esso en BP. Zij beschikten tot dat jaar over een doorlopend contract. Om de markt open te gooien en eerlijke concurrentie mogelijk te maken, besloot de overheid dat de huurrechten van de 250 pompstations langs de rijkswegen geveild gingen worden.

De zeven tankstatons die vandaag geveild worden. Klik op ‘+’ en ‘-’ linksbovenin de kaart om in of uit te zoomen. Klik op een bol voor meer informatie.

De winnaar van de veiling mag de pomp de komende vijftien jaar huren. “Zo geven we ook andere oliemaatschappijen en exploitanten een kans. En particulieren dus”, zegt Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf. Zo’n honderd tankstations zijn inmiddels geveild.

Voor 2023 moeten alle tankstations langs de snelwegen opnieuw verhuurd zijn. Op dit moment zijn 70 van de 250 tankstations níet in handen van Shell, Esso of BP.

Elk jaar 15 miljoen euro

Het Rijksvastgoedbedrijf wil niet zeggen wie zich hebben gemeld voor de veiling van vandaag. En ook niet hoe hoog de huurprijs is. Nadat een exploitant de veiling heeft gewonnen, moet namelijk ook nog een huurprijs worden betaald. Wassenaar:

“Die is afhankelijk van de grootte, de bijbehorende voorzieningen – zoals een winkel en het aantal langsrijdende auto’s. En er is een flexibel deel: elk pompstation staat een percentage af van de winst op het aantal liters verkochte benzine.”

Dus, interesse in ‘Witte Molen’ aan de A28, ‘Bloemheuvel’ aan de A12 of een andere pompstation-parel aan een van de rijkswegen? Breng een bod uit. Het liefst vanaf vier ton; dat was vorig jaar het laagst geboden bedrag.