Afrikaanse rock met effecten

Het is onmogelijk om alle invloeden en stijlen van Sinkane te benoemen. De band speelt dub, liedjes gaan van rock-’n-rollbeat naar afrodisco. De titelsong van het album Mean Love is countrysoul met jankende pedal steel.

In Ekko begint Sinkane met lome, zware rock vol synthesizer. Frontman Ahmed Gallab is druk met de toetsen en effecten voor zijn uitgedokterde sound. Zijn stem zwemt in galm. Toch hoor je zo’n sound maar zelden op de poppodia: Afrikaanse grooves in alternatieve rock. Gallabs houding verandert als hij zijn toetsen verruilt voor de gitaar. De liedjes krijgen meer soul, het tempo gaat nog iets omlaag en Gallab klinkt soms als Curtis Mayfield.

Het is opvallend dat Oost-Afrikaanse klanken vrijwel ontbreken. Gallab heeft Soedanese roots, maar Afrika komt in zijn muziek van de westkant.

Op zijn nieuwe album ligt afrobeat eerder op de loer dan Soedanese pop. Gallab was dan ook een van de muzikale breinen achter de Lowlands-verrassing Atomic Bomb, een hommage aan funkmuzikant William Onyeabor.

In Ekko trekt Gallab meer richting de alternatieve popscene waarin hij in Amerika opgroeide. Sinkane weet in die stijl iets nieuws te maken zonder extra percussie of exotische instrumenten. Gewoon funky rocken met gitaar, bas, drums en de effectenbak.

    • Leendert van der Valk