Ze kan erg goed snowboarden

foto Frederic J. BROWN/AFP

Dit is geen robot, maar de modieuze beenprothese van Amy Purdy (34). Ze poseert na aankomst op de première van Dolphin Tale 2 in Los Angeles. Hoewel ze zelf niet in de film speelt, trok ze veel aandacht op de catwalk met haar bijzondere verschijning. Op haar negentiende kreeg ze een hersenvliesontsteking. Verschillende plekken in haar lichaam kregen daardoor te weinig zuurstof. Ze verloor beide nieren en haar onderbenen werden geamputeerd. Maar Purdy gaf niet op. Sterker nog: ze zat absoluut niet stil. Doktoren schatten haar overlevingskans op 2 procent, maar ze kreeg al snel een niertransplantatie en beenprotheses. Zeven maanden later deed ze mee aan snowboardwedstrijden, waar ze verschillende nationale kampioenschappen won. Dit jaar trainde ze in het Paralympische Snowboard Team voor een plek op de Olympische en Paralympische Spelen in Sotsji. Wanneer Purdy niet bezig is met snowboarden, is ze druk met skateboarden en wakeboarden. Ook werkte ze als massagetherapeute en deed ze modellen- en acteerwerk. In 2003 speelde ze als model in een clip van Madonna en heavy-metalband Motley Crue vroeg haar voor een fotoshoot.