Wederom nekken fouten Oranje: 2-1 verlies in eerste EK-kwalificatieduel

Tsjechië lacht, Daryl Janmaat baalt. Foto Reuters/ David W. Cerny

Op het WK was de verdediging een prettige verrassing voor het Nederlands Elftal. Solide, betrouwbaar. Brazilië lijkt lang geleden, want er lijkt weinig van over. Net als in de oefenwedstrijd tegen Italië ging het tegen Tsjechië in het eerste kwalificatieduel in de aanloop naar het EK in 2016 mis. Door fouten werd het in blessuretijd 2-1 voor de Tsjechen.

Tegen Italië was het na tien minuten al afgelopen. De 1-0 volgde op een blunder van Stefan de Vrij, volgens de FIFA-statistieken de beste verdediger op het afgelopen WK, de 2-0 uit een penalty die werd veroorzaakt door Bruno Martins Indi. Vandaag waren Veltman en Janmaat de schuldigen. Veltman ging halverwege de eerste helft in de fout, waarna Borek Dockal mooi scoorde. Stefan de Vrij kopte mooi raak aan het begin van de tweede helft, en lang leek het duel in 1-1 te gaan eindigen.

Maar toen deed Daryl Janmaat iets raars, iets gevaarlijks, iets nonchalants. Iets wat je bij een 5-0 voorsprong nog een tik om de oren zou opleveren. Hij kopte terug op doelman Cillessen, maar veel te ver in de hoek. De bal ging op de paal, waarna invaller Pilar de goal kon maken.

De goals in Vine-video’s:

De 1-0 van Dockal:

De 1-1 van De Vrij:

De 2-1 van Pilar:

De wedstrijd in tweets:

Twitter avatar RypkeBakker Rypke Bakker OFFICIEEL: Guus Hiddink (2014) is de slechtst startende bondscoach sinds Guus Hiddink (95-98). Allebei 0 punten uit 2 wedstrijden. #tsjned

De andere wedstrijden:

  • In de groep van Oranje (A) gaat IJsland na vanavond aan de leiding. Dat won met liefst 3-0 van Turkije, dat toch met Nederland als de favoriet in de poule wordt gezien. Kazachstan en Letland speelden doelpuntloos gelijk.
  • Italië won met 2-0 van Noorwegen in groep H. In dezelfde groep won Kroatië met dezelfde cijfers van Malta en won Bulgarije uit in Azerbajdzjan: 1-2.
  • Het Wales van Gareth Bale, ‘de man van 100 miljoen’ bij Real Madrid, won maar nipt van het op papier erg zwakke Andorra. Het werd 2-1 in de wedstrijd in groep B. Bosnië-Herzogovina, actief op het WK, verloor verrassend van Cyprus met 1-2.
    • Frank Huiskamp