Waterzooi

Waterzooi is een Gentse klassieker. Een romige soep die soms met kip en soms met vis wordt gemaakt. Deze viswaterzooi komt uit Visbijbel van Bart van Olphen. Er gaan schol, schelvis garnalen en mosselen in, maar wie het iets eenvoudiger wil houden kan ook voor een enkele vissoort plus garnalen of mosselen kiezen.

Kook de aardappels gaar in water met wat zout. Verhit de boter in een koekenpan. Voeg selderij, wortel en ui toe en stoof de groenten 3-5 minuten, tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de prei toe en stoof nog eens 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe aan het mengsel en laat dit 3 minuten trekken. Pocheer zachtjes de stukken vis in de bouillon gedurende 3-5 minuten. Voeg na een minuut de mosselen toe. Haal de vis uit de pan als de mosselen openstaan en zet apart. Zeef de bouillon en bewaar de groenten.

Meng met een garde in een kom de eidooier met de room. Zet de bouillon terug op het vuur in een steelpan en voeg, zodra het kookt, het ei-roommengsel toe. Meng dit goed met een garde en zorg ervoor dat het niet meer aan de kook raakt. Voeg de garnalen en de helft van het bieslook toe en roer. Leg de stukken vis op een schaal, met de groenten en de aardappels. Schenk de saus eroverheen. Garneer met het resterende bieslook.