Misbruik door Afrikaanse Unie

Tank van AMISOM, de vredesmacht van Afrikaanse Unie in Somalië. Foto Reuters

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt militairen van AMISOM, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, van seksueel misbruik en verkrachting van kwetsbare vrouwen en meisjes. In een rapport beschrijft HRW op basis van getuigenverklaringen onder andere de verkrachting van een 12-jarig meisje. Vaak gaat het om vrouwen uit vluchtelingenkampen die bij de militaire basis in de hoofdstad Mogadishu aankloppen voor medicijnen of iets te eten. De meeste vrouwen worden overgehaald met een kleine vergoeding. De militairen handelen in strijd met hun gedragscode, maar kunnen alleen in eigen land berecht worden. De meeste vrouwen doen geen aangifte. AMISOM, dat bestaat uit 22.000 militairen uit Afrikaanse landen, werd in 2007 opgericht om het door geweld van de radicale moslimgroep Al-Shabaab ontwrichte Somalië weer op te bouwen. In het verleden zijn vredesmissies vaker in opspraak geraakt door seksueel misbruik. (NRC)