Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Verenigde Staten passeren Nederland voor alliantie tegen IS’

Wereldleiders tijdens de NAVO-top in Wales kijken op naar een vliegtuig dat overvliegt.
Wereldleiders tijdens de NAVO-top in Wales kijken op naar een vliegtuig dat overvliegt. Foto AP/Matt Dunham

Nederland slaagt er voorlopig niet in om zich aan te sluiten bij de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS). Het kabinet is niet in staat om zware wapens te leveren. Dat schrijft de Volkskrant vanmorgen op basis van bronnen.

Het kabinet bezint zich nu alsnog op het aanbieden van wapens aan de zogenoemde coalition of the willing. De bronnen melden aan de krant dat premier Mark Rutte afgelopen vrijdag ‘zeer verbaasd’ was dat Nederland niet op het lijstje stond van de kerncoalitie die de aanval opent op IS.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, riep tijdens de NAVO-top in Wales van afgelopen week negen bondgenoten op om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen IS. Nederland was niet uitgenodigd voor het overleg met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canada en Australië.

Een bron tegenover de Volkskrant:

“Nederland wil heel graag meedoen aan de coalition of the willing. Het is ook nadrukkelijk nog geprobeerd in Wales, maar het is niet gelukt. De VS wilden een krachtige indruk maken met op het lijstje alleen de ‘negen landen die zich tot nu bereid hebben getoond om maatregelen te nemen waardoor mogelijk doden vallen. Nederland levert alleen assistentie die niet direct dodelijk is.”

Dat betekent dat Nederland niet zelf wapens levert, maar transporteert voor derden. Daarnaast heeft ons land duizend helmen en scherfvesten naar Noord-Irak verscheept.