Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

U2 kondigt opeens nieuw album aan. En geeft het meteen gratis weg

Tim Cook, Apples topman (links) en U2-frontman Bono (rechts) tijdens de Apple-presentatie in Cupertino vanavond.
Tim Cook, Apples topman (links) en U2-frontman Bono (rechts) tijdens de Apple-presentatie in Cupertino vanavond. Foto AP/ Marcio Jose Sanchez

We wisten dat er twee nieuwe iPhones aan zaten te komen, een iets grotere en een nog iets grotere. Ook een smartwatch zou in Cupertino wel gepresenteerd worden vanavond. Dat er een nieuw album van U2 zou worden aangekondigd daar, was eigenlijk de grootste verrassing. Het is straks een bepaalde tijd geheel gratis te downloaden. Via iTunes natuurlijk.

Twitter avatar engadget Engadget Apple is giving away U2’s new album ‘Songs of Innocence’ free on iTunes, for a limited time: http://t.co/OoqhGM8889 http://t.co/e82flv2aSx

Dat de wereldberoemde rockband rond zanger Bono een rol zou gaan spelen tijdens de langverwachte en enorm gehypete productpresentatie van Apple zong al even rond. En daar stond de band opeens, naast Apple-topman Tim Cook, die de uren daarvoor zelf al als rockster was onthaald.

Songs of Innocence heet het album, het eerste in vijf jaar. U2 had al wel gehint dat er nieuw werk aan zat te komen, maar hoe en wat en wanneer was nog niet echt duidelijk. Het werd dus een Radioheadje, of een Beyoncéetje: spontaan een album aankondigen, meteen online zetten. De plaat komt waarschijnlijk vannacht hier in de iTunes-winkel te staan. Iedereen die ooit ook maar iets daar heeft gekocht, kan het album gratis downloaden. Tot 13 oktober, daarna moet er betaald worden.

Update 12.25 uur: Het downloaden lijkt niet zozeer een keuze. Het valt op dat wanneer je inlogt op je Apple-account in iTunes, het album automatisch tussen je muziek verschijnt. Je kunt het natuurlijk wel gewoon weer verwijderen.

Post by U2.

Gratis is opvallend, niet uniek

Het is opvallend te noemen dat een band van dit kaliber zomaar gratis een nieuw album weggeeft, maar uniek is het niet. Natuurlijk kun je al stellen dat de Ieren muziek maken allang niet meer voor het geld hoeven doen, maar dat even terzijde. We noemden al Radiohead, toch ook niet de minste. Hun een na laatste album, In Rainbows, verscheen in 2006 ook vrijwel onaangekondigd online en daar hoefde je, als je wilde, niets voor te betalen. Je kon kiezen wat je ervoor betaalde, maar dat kon ook helemaal niets zijn.

Zanger Moby bracht in 2013 zijn album onder andere uit via downloadsite Bittorrent. Ook zei hij toen dat hij het helemaal niet erg vond als andere mensen van zijn muziek zouden profiteren, mochten ze bijvoorbeeld remixes daarvan willen maken.

De band speelde tijdens het Apple-evenement alvast een nummer:

Er staan elf nummers op het album:

01 The Miracle (of Joey Ramone)
02 Every Breaking Wave
03 California (There Is No End To Love)
04 Song For Someone
05 Iris (Hold Me Close)
06 Volcano
07 Raised By Wolves
08 Cedarwood Road
09 Sleep Like A Baby Tonight
10 This Is Where You Can Reach Me Now
11 The Troubles