Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Twee leidinggevenden van NZa op non-actief

Interim-baas beziet personele consequenties na rapport.

De twee leidinggevenden die volgens de commissie-Borstlap medeverantwoordelijk waren voor de slechte behandeling van NZa-medewerker Arthur Gotlieb staan op non-actief. Interim-voorzitter Maarten Ruys onderzoekt of het rapport van de commissie verdere personele gevolgen moet hebben. Dat melden bronnen rond de NZa.

Arthur Gotlieb pleegde in januari zelfmoord nadat hij een lijvig bezwaarschrift had geschreven tegen zijn beoordeling en behandeling door zijn werkgever. Daarin stelde hij ook andere misstanden binnen de Nederlandse Zorgautoriteit aan de kaak.

De managers tegen wie maatregelen zijn getroffen, zijn de directeur Cure en zijn plaatsvervanger, tevens unitmanager van Gotlieb. De commissie-Borstlap oordeelde vorige week hard over de handelwijze van de NZa.

Op 17 juni stapte de voltallige raad van bestuur van de NZa al op. Directe aanleiding was een artikel in NRC Handelsblad over het aannemen van gesponsorde reizen door de NZa-top.

In een telefoongesprek met de familie heeft Maarten Ruys gisteren zijn excuses aangeboden „voor alles wat er gebeurd is binnen de NZa”, zegt broer van Arthur, Marcel Gotlieb. „Het siert de man dat hij dit gedaan heeft, hoewel hij zelf niet verantwoordelijk is voor wat er gebeurd is.” Maarten Ruys wilde vanmorgen niet reageren.

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Edith Schippers (Zorg, VVD) over de problemen rond de NZa. Veel Kamerleden zullen van haar willen weten of zij zelf zal komen met oplossingen. In een eerste reactie kondigde de minister vooral aan dat zij de NZa opdrachten geeft om met plannen te komen.

Kamerlid Pia Dijkstra van D66 vindt het belangrijk wat de toon zal zijn van Schippers. „Ik heb me vorige week geërgerd aan de manier waarop de minister reageerde door meteen te stellen dat ze niets verkeerd had gedaan.” Vorige week bleek dat het Erasmus MC honderd miljoen euro extra had geregeld voor de nieuwbouw van het Rotterdamse ziekenhuis. De Kamer was hier niet over ingelicht. Schippers gaf haar voorganger Ab Klink (CDA) daarvan de schuld.

Ook voor de SP is de toon een belangrijk punt. „Is de minister de oplossing van het probleem of er onderdeel van? Onze reactie hangt erg af van hoe de minister zich opstelt”, zegt Kamerlid voor de SP Renske Leijten.

In het Kamerdebat zal ook een omstreden accountantsrapport over de gesponsorde reizen door de NZa-top aan de orde komen. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemt het ongewenst dat er discussie bestaat over de feiten in dat rapport. Dat mag de minister volgens de PvdA niet in de lucht laten hangen.