Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Twee Amerikanen op shortlist Man Booker Prize 2014

Twee Amerikanen staan op de shortlist van de Man Booker Prize 2014. Dat is zojuist door de organisatie bekendgemaakt. Amerikaanse auteurs maken dit jaar voor het eerst kans op de 46 jaar oude Britse literatuurprijs.

De complete shortlist van de Man Booker Prize 2014, zes titels groot, ziet er als volgt uit:

- Joshua Ferris (Amerikaans) To Rise Again at a Decent Hour (Viking)
- Richard Flanagan (Australisch) The Narrow Road to the Deep North (Chatto & Windus)
- Karen Joy Fowler (Amerikaans) We Are All Completely Beside Ourselves (Serpent’s Tail)
- Howard Jacobson (Brits) J (Jonathan Cape)
- Neel Mukherjee (Brits) The Lives of Others (Chatto & Windus)
- Ali Smith (Brits) How to be Both (Hamish Hamilton)

Twitter avatar ManBookerPrize Man Booker Prize Who made the list? We are pleased to unveil our #ManBooker2014 shortlist http://t.co/QMiXGFDOjf

Rob van Essen, schrijver, vertaler en recensent, bespreekt ieder jaar in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad de boeken die de shortlist hebben gehaald Man Booker Prize. Van Essen over de shortlist van 2014:

“David Mitchell staat er niet op. Dat vind ik opvallend. Vooraf werd er gevreesd voor die Amerikaanse invloed. Dat blijkt mee te vallen. Amerikanen hebben de shortlist niet overgenomen. Je kunt echter wel stellen dat de Amerikaanse inbreng ten koste gaat van schrijvers uit het Gemenebest. Nu wordt het Gemenebest vertegenwoordigd door een Australische schrijver, in het verleden stond er dikwijls nog minstens één andere uit het Gemenebest afkomstige auteur op de shortlist. Er is minder diversiteit. Wel gaat de jury ook dit jaar weer eigenzinnig zijn eigen gang. Geen Mitchell, geen Powers. Amis en McEwan haalden zelfs de longlist niet. De shortlist is nooit een lijstje met ‘usual suspects’. Dat vind ik wel zo prettig.”

‘Historisch’ besluit

Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs kunnen ook auteurs buiten het Britse Gemenebest de grote Britse literatuurprijs winnen. Dat sorteerde direct effect. Met Joshua Ferris, Karen Joy Fowler, Siri Hustvedt en Richard Powers waren Amerikaanse schrijvers goed vertegenwoordigd op de 13 titels tellende ‘historische’ longlist van de prijs. De Britten domineerden de longlist met zes genomineerden. Verder stonden er één Australische en twee Ierse auteurs op de longlist.

Het besluit voor het openstellen van deelnemersveld van de Man Booker Prize werd vorig jaar oktober naar buiten gebracht, een dag na de uitreiking van de prijs. Volgens de organisatie betrof het uitsluiten van Amerikaanse schrijvers een ‘anachronisme’ en zou het de status van de prijs schaden. Oud-winnaar Julian Barnes (Sense of an Ending, 2011) hekelde het besluit en waarschuwde voor een toekomst waarin de prijs uitsluitend door Amerikaanse auteurs gewonnen zal worden.

Aan de vooravond van de bekendmaking van de shortlist gaf de Britse kwaliteitskrant The Guardian aan eigenlijk maar éen Amerikaanse schrijver op de shortlist te verwachten: Richard Powers met diens ‘formidably intelligent and ecstatically noisy novel’ Orfeo. Verder maakten volgens The Guardian vooral David Mitchell (The Bone Clocks), Ali Smith (How to be both), Neel Mukherjee (The Lives of Others), Richard Flanagan (The Narrow Road to the Deep North), Howard Jacobson (J) en Joseph O’Neil (The Dog) kans op een shortlistnominatie.

Bekendmaking 14 oktober

De winnaar van de Man Booker Prize wordt op 14 oktober bekendgemaakt. Vorig jaar ging de prijs, 63.000 euro groot, naar The Luminaries (Al wat schittert) van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Eleanor Catton (1985). Zij was de jongste winnaar ooit.