Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Fout met ring?

„We zien beelden van tuig dat de trouwring van de handen halen.” Deze zinsnede, uitgesproken door minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) in zijn speech bij de VN eind juli na de ramp met vlucht MH17, is in een ander daglicht komen te staan. Op beelden van de rampplek vlak voor en na de toespraak is te zien hoe personen inderdaad een ring van een vinger van een slachtoffer halen. Maar daarna de ring ook keurig opbergen. Dramatiseerde Timmermans zijn tekst door dit niet te melden? In de naar media gestuurde uitgeschreven tekst staat het anders: „Het moet ondraaglijk zijn eerst een echtgenoot te verliezen en daarna te vrezen dat tuig de trouwring van het stoffelijk overschot zou kunnen stelen.” Een subtiel verschil. Volgens Buitenlandse Zaken wilde de minister „aandacht vragen voor de extra pijn die nabestaanden te verduren kregen door een veelheid aan onverifieerbare informatie na de ramp.” De verschillen tussen de vooraf uitgeschreven tekst en de daadwerkelijke toespraak zijn te verklaren doordat Timmermans van deze tekst afweek, aldus een woordvoerder.