Stevige, dansbare afrofunk

Bijna vijftig jaar geleden maakte Orlando Julius een album dat essentieel was voor de afrobeat in Nigeria, maar ook werd beluisterd door Amerikaanse muzikanten. Julius gebruikte hun Stax-, Motown- en James Brown-arrangementen om zijn traditionele highlife mee op te funken. Later werkte Julius succesvol in de VS met Amerikaanse soulzangers. En nu er veel aandacht is voor de revival van oude afrobeat-helden, mag Julius dus niet achterblijven. De saxofonist pakt het slim aan en speelt samen met de gelauwerde Londense band The Heliocentrics, die eerder ook met Mulatu Astatke speelde. Julius grijpt terug op liedjes die zijn moeder zong, maar ook op James Browns In the Middle. Jaiyede Afro is afrofunk van de bovenste plank: stevige en rijke percussie met vrijzinnige blaassolo’s, maar altijd in dienst van het dansbare ritme. Erg vernieuwend klinkt het niet in deze tijden van afrobeat-overvloed, maar wat zou het? De oude meester is op dreef.

    • Leendert van der Valk