Somebody: potsierlijk en tegelijkertijd ook intiem

None

Zijn naam is Elant, en op de foto ziet hij er vrolijk uit. Dat is alles wat ik van hem weet. Nou ja, en dat hij hier ergens op mij wacht - volgens mijn GPS moet hij vlakbij zijn. Met mijn mobieltje in mijn hand speur ik in het rond. Ik ga Elant een bericht bezorgen van zijn vriendin Evelien. Zowel Evelien als Elant zijn volslagen onbekenden voor me, maar dat is juist de grap.

Ik gebruik de nieuwe app Somebody. De app maakt het mogelijk om vrienden berichtjes te sturen. Niet rechtstreeks – maar naar een vreemde in de buurt van je vriend. Dat ben ik dus, in dit geval. Als een stand-in ga ik mondeling het bericht van Evelien aan Elant doorgeven, er staan aanwijzingen voor mimiek bij.

De app is bedacht door de Amerikaanse kunstenaar Miranda July. Ze wil mensen weer „nerveus en giechelig” maken bij zoiets onpersoonlijks als een sms.

Dat nerveus zijn lukt aardig. Ik voel me als een spion op een geheime missie. Als ik Elant heb gevonden en hij met verbaasde ogen voor me staat, lees ik voor: „Hi Elant, dit is Evelien. Kom je langs bij mijn galerij? Ik verveel me.”

Het voelt net zo potsierlijk als het lijkt. Tegelijkertijd voelt het intiem om je heel eventjes te bemoeien met het leven van twee wildvreemden. Elant (‘Wow, te gek, dit werkt dus echt?’) geeft me vijf sterren. Na twee minuten zijn we uitgekletst en stap ik weer op de fiets.

De app – met vrolijke tekeningetjes – werkt intuïtief en makkelijk. Maar dit is typisch zo’n app die alleen goed werkt als veel mensen ‘m hebben. Als ik bijvoorbeeld nu zelf een berichtje naar een vriend stuur – die de gratis app ook moet hebben gedownload – is er telkens niemand in de buurt die hem kan of wil bezorgen. Dus belandt mijn bericht in de ‘reserve’, waar iedereen de berichtjes uit kan plukken. Zo kan ik nu kiezen uit een stuk of vijftien berichtjes - variërend van ‘Chears lady!! To the weekend {HUG} (1 kilometer)’ tot flauwe berichtjes zoals: ‘Stop je vinger in Kevin’s kont (4 kilometer)’.

Voor deze app heb je wat humor en tijd nodig. Voor wie er zin in heeft: breng je dan mijn vriendin Kim een kop koffie en een aai over haar hoofd? Ze wacht op je.

    • Charlotte van ’t Wout